Behandling af depression – Når gode råd ikke virker, og hvorfor vi ikke selv kan se, hvad vi ikke ved

Bøger om terapi
Bøger der heler
19. december 2018
Uden forsvar - Om forsvarsmekanismer
Forsvarsmekanismer: Det er ikke den du er, men det du gør
16. november 2021
Vis alle

Behandling af depression – Når gode råd ikke virker, og hvorfor vi ikke selv kan se, hvad vi ikke ved

Behandling af depression - Når gode råd ikke virker, og hvorfor vi ikke selv kan se, hvad vi ikke ved

Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)

Behandling af depression: om at få hjælp til at se det, vi ikke ved. Læs med og find ud af hvad terapi egentligt er for noget.

Når gode råd ikke virker, og hvorfor vi ikke selv kan se, hvad vi ikke ved

Når vi er deprimerede, er vi faret vild inden i. Vi er ramt af en gennemgribende følelse af håbløshed, tomhed og meningsløshed. Vores liv har mistet sin værdi og vores tro og kærlighed til os selv er på nulpunktet. Alt føles gråt og betydningsløst. Vi har mistet livsmodet.

Når vi har det sådan, virker gode råd ikke længere. Selvudvikling bliver i værste fald til selvafvikling, når fiaskoerne stiller sig i kø, efter endnu en oplevelse af utilstrækkelighed. Gode råd bliver dårlige, for vi kan ikke selv se, hvad vi ikke ved. Når vi er deprimerede, har vi brug for hjælp udefra. Vi har brug for en kompetent anden, som hjælper os med at se det, vi ikke ser, så vi kan begynde at finde vej igen.

Da jeg ikke så, hvad jeg ikke viste

Jeg husker tydeligt min egen første gang hos en psykolog, der arbejder som jeg. Jeg mødte op som nyuddannet psykolog med en ret stor overbevisning om, at kendte til det der med følelser. Men i sessionen blev det tydeligt for mig, hvordan jeg hver gang, hun spurgte til følelser, svarede med tanker – tanker om følelser, rationaler. Jeg var ikke i kontakt med, hvad jeg faktisk mærkede. Det hele foregik i hovedet. Jeg brugte (ubevidst) tankerne til at forklare andres motiver, tage deres parti og holde mine egne følelser nede.  Det var så indgroet i mig, at jeg ikke var klar over, at jeg gjorde det, og derfor havde jeg selvfølgelig ikke stillet spørgsmålstegn ved det. Sådan havde jeg jo altid gjort, uden at tænke nærmere over det. Jeg havde levet et liv, med begrænset kontakt til mine egne følelser, med begrænset kontakt til mig selv. Den åbenbaring blev starten på et langt forløb for mig, hvor jeg for alvor lærte at mærke mine følelser og stole på min egen dømmekraft. Det blev et forløb, hvor jeg lærte mig selv at kende på ny. Et forløb hvor jeg helede nogle af de sår, som livet havde givet mig.

Behandling af depression

Som jeg før har skrevet, tror jeg, at depressionen er vores inderste indres nødråb, om at der er uforløste følelser, som vi har brug for at se i øjnene. Det er på høje tid, at vi står på vores side og kommer til bunds i vores problemer.

Men spørgsmålet er, hvordan man ser sine følelser i øjnene, når man ikke kan mærke dem, eller når alt er gråt og håbløst, og man er fanget i en spiral af selvkritikiske tanker. Og præcis fordi man ikke selv kan finde det svar, når man er deprimeret, er det afgørede at få hjælp.

En psykolog hjælper os med at se det, vi ikke selv ser. De forskellige grene af psykoterapien, har forskellige metoder til dette. Man kan ikke umiddelbart sige at en metode er bedre end en anden. Det handler i høj grad om at finde den metode og endnu vigtigere den psykolog, som passer til dig. Vi ved fra forskningen at forholdet til psykologen er afgørende for ens bedring.

Vi heler i kontakten til andre

Jeg tror på, at vi finder hjem i kontakten til andre. At fællesskabet og kærligheden er det, der binder os sammen – også inden i. Det er først, når vi formår at rumme hele paletten af følelser, at vi for alvor føler os selv som hele mennesker. Derfor arbejder jeg relationelt med fokus på følelser. Behandlingen af depression handler for mig om, at hjælpe dig med, at for øje på, hvilke mekanismer der forhinder dig i at se dine følelser i øjnene. Terapi er en mulighed for dig for, så ærligt og så dybt som muligt, at lære dig selv at kende, også (og måske især) de sider som du har svært ved eller som vækker din nervøsitet. Gennem følelserne har du muligheden for at komme til bunds i dine problemer.  Det er lættere sagt en gjort, for de fleste af os har brugt et liv på at undgå netop vores følelser. Måske ovenikøbet uden at vide det.

Når vi kender os selv og vores følelser, har vi langt bedre forudsætninger for at leve et liv som er i overensstemmelse med det, vi ønsker for os selv. Når vi kender os selv og vores eget mørke, finder vi lettere vejen ud i lyset.

Vid du vide mere

Jeg arbejder ud fra nyere forskningsbaseret psykodynamisk teori. Særligt er jeg inspireret af Intensiv Dynamisk Korttidsterapi (ISTDP). Læs fx:

  • Frederikson, Jon: Co-creating Change
  • Della Selva, Patricia: Intensiv Dynamisk Korttidsterapi

Du kan læse mere om depression og vinterdepression i mine indlæg på Dansk Psykolog Forenings nye netportal www.altompsykologi.dk eller i de sidste ugers indlæg om depression på PsykologBloggen

Kærlig Hilsen

Kontakt mig her

Tenna

Vil du følge med i løbet af ugen, når jeg linker til artikler om psykolog og det at være menneske? Eller bare være sikker på du ikke går glip af ugens blogindlæg, så følg Psykolog Tenna Malmos på Facebook. Du kan enten like siden eller bare følge den anonymt.

Comments are closed.