Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed

hvad kan jeg selv gøre mod en spiseforstyrrelse
Hvad kan jeg selv gøre mod en spiseforstyrrelse
29. april 2018
Dit nummer i søskenderækken afgør din rolle på jobbet
Dit nummer i søskenderækken afgør din rolle på jobbet
20. maj 2018
Show all

Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed

Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed

Billede af Finn Skouenbord se mere: http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos

Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighedsudvikling og dine karaktertræk. Læs om hvorfor den førstefødte ofte er perfektionistisk, den mellemste er den fødte mægler og den yngste bliver familiens charmør.

 

Søskendepsykologi

Der er mange ting, der spiller ind på, hvorfor vores personlighed, bliver som den gør. I de kommende uger vil jeg se mere på søskendepsykologien og den indflydelse dit nummer i søskendeflokken har, når forsøger at forstå os selv og hinanden.

I dag har jeg fundet nogle af psykologiens store søskende-teoretikere frem og vil med dem i hånden, give jer et kort oprids over søskendeflokkens særlige kendetegn.

I de næste indlæg på PsykologBloggen vil jeg se nærmere på forskningen i søskendepsykologi, hvordan vores søskenderolle afspejles i vores arbejdsroller i voksenlivet, og hvordan man kan støtte de gode søskenderelationer som forældre.

LÆS OGSÅ: HVEM ER MORS FAVORIT?

 

Dit nummer i søskendeflokken

Som barn mødes  du af nogle særlige forventinger og omstændigheder, som er forskellige afhængigt af dit nummer i søskendeflokken. Noget er selvfølgeligt specifikt for den enkelte familie og ingen af os er jo ens. Men selvom vi er unikke, så ligner vi også hinanden, og det er muligt at sige noget generelt om vores karaktertræk ud fra hvilket nummer, vi har i søskendeflokken. Vi bliver simpelhen mødt forskelligt, om vi er den store, den mellemste, den lille, tvillingen eller enebarnet. Faktisk også om vi er pige eller dreng. Og det er jo egentligt ret naturligt, hvis du tænker over det.

Den måde vi bliver mødt på, de forventinger og omstændigheder der er, er alle med til at sætte sit præg på os og give os nogle særlige karaktertræk. Trækkene er mest markante, når vi er små, men for mange af os holder en del af dem ved op i voksenlivet.

Læs med og se om du kan kende dig selv, din bror eller søster.

Hvad er dit nummer i søskendeflokken?

Ældst – den stræbsomme perfektionist

Som ældste barn har du dine forældre for dig selv til at starte med. Førstefødte får en masse opmærksomhed, men er også under et større forventningspres end deres efterfølgende søskende.

Dine forældre har ikke prøvet at have børn før, og de vil helt naturligt være mere usikre i forhold til, hvad de skal gøre overfor dig. Det betyder ofte at du opdrages mere strengt end dine søskende. Som ældst vil du udvikle dig til at være mere forsigtig, mere kontrollerende og mere (over)tilpasset end dine mindre søskende.

Når der kommer søskende, er du ofte den, der træder i forældrenes sted, når forældrene ikke er der. Du bliver rollemodel for dine småsøskende og bærer ofte et større ansvar. Du kan have en lidt moraliserende eller dominerende rolle overfor dine søskende.

Af typiske karaktertræk hos den ældste nævnes:

 • Perfektionistisk og overopdraget
 • Pålidelig eller pligtopfyldende
 • Struktureret og velorganiseret
 • Kritisk og seriøs
 • Intelligent eller belæst

 

Midten – Den fødte mægler

Er du midterbarn, vil du ofte være det modsatte af din(e) store søskende, for at undgå at skulle leve op til ham eller hende. Især hvis du har samme køn. Mange midterbørn føler sig oversete af deres forældre, og kan føle sig pressede til at leve op til den ældstes præstationer og den yngstes charme. Barnet i midten føler ofte at det må kæmpe hårdere for forældrenes opmærksomhed, – og det er tit dem, der er færrest billeder af i familiealbummet. De er hverken den store, der lidt sat på spidsen ‘klarer sig så godt’ eller den lille  ‘som bare er så sød og sjov’.

Af typiske karaktertræk hos det mellemste barn nævnes:

 • Konfliktsky
 • Mægleren i familien
 • Ekstremt loyal overfor ligemænd
 • Har mange venner, men er samtidigt lidt af en enspænder
 • Uafhængig

 

Yngst

Er dit nummer i søskendeflokken det sidste, som yngste barn, er familiens charmør og får en masse opmærksomhed. Både fra forældrene og de andre søskende. Er du yngst, er du vant til at være den lille (også når du bliver stor) med alle de privilleger og udfordringer, det nu har med sig. Andre ser dig som både charmerende og besværlig.

Dine forældre er ikke længere så usikre i deres opdragelse, som med det første barn. Ofte er det sådan at forældre slækker mere på rammerne med de små børn, for det er jo gået fint med de større. Tit overgår en del af opdragelsen også til større søskende, og ros eller opbakning fra dem har stor betydning for dig.

Selvom du får en masse opmærksomhed, så kan du også komme til at føle dig udenfor, fordi du ofte får af vide at ‘du er for lille’.

Af typiske karaktertræk hos den yngste nævnes:

 • Charmerende og underholdende
 • Selvoptaget
 • Skyder skylden på andre
 • Blærer sig og er overbevisende
 • Selskabelig

 

Enebarnet – Førstefødt uden søskende

Enebarnet har mange fællestræk med det ældste barn, med den forskel at du har dine forældre for dig selv hele livet, og skal ikke konkurrere med søskende om deres opmærksomhed. Samtidigt bærer du også alle dine forældres forventinger til at have børn alene.

Mange enebørn må forholde sig til spørgsmålet om, hvorfor der ikke er søskende. Var det et valg fra forældrenes side eller var det ikke? Den måde enebarnet mødes på afhænger selvfølgelig af det.

Er du enebarn, er du vant til at være ene barn mellem flere voksne. Det kan godt være lidt ensomt, selvom enebørn i dag ikke er helt så udsatte (gr. institutionslivet) som tidligere. Mange enebørn bliver lidt som små voksne; gammelkloge og selvstændige.

Af typiske karaktertræk hos enebarnet nævnes:

 • Overdrevet perfektionistisk
 • Super pligtopfyldende
 • Struktureret og velorganiseret
 • Selvstændig og viljestærk
 • Mange af de samme karaktertræk som hos førstefødte

 

Tvillingen

Hvad end du er enægget (udviklet fra samme æg og med samme udseende) eller tveægget (udviklet af forskellige æg og med forskelligt udseende), er tvillinger altid noget særligt i en familie. Der er en tendens til at møde og se ‘Tvillingerne’ som to alen af et stykke. Og det kan gøre det svære at finde sin egen rolle og identitet, især hvis i har samme køn. Jo flere søskende du som tvilling har, og jo tættere i alder du er på disse, jo lettere vil det være for dig, at være dig selv.

Når man taler med en tvillingen er nøglespørsmålet: Hvem af jer er født først? Den ene vil som regel meget hurtigt svare: Det er jeg. Og selvom det kun drejer sig og få minutter, så har det en betydning. Den der er født først vil ofte tage den dominerende rolle, mens den andenfødte vil følge efter. Samtidigt er tvillinger ofte en interessant blanding af konkurrenter og kammerater.

LÆS OGSÅ: DIT NUMMER I SØSKENDERÆKKEN AFGØR DIN ROLLE PÅ JOBBET 

 

Kilder – Hvis du vil læse mere:

Leman, Kevin: Dit nummer i søskenderækken

Schultz Jørgensen, Per, Dencik & Lars, Sommer, Dion: Børn og Familier i en opbrudstid

Steen Visholm: Forefremmede søskende

KH

Tenna

Tenna Malmos er psykolog og blogger på PsykologBloggen.dk

3 Comments

 1. […] LÆS OGSÅ: Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed […]

 2. […] LÆS OGSÅ: Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.