Bryd tabuet: Myter om angst
29. oktober 2017Mod – Om at gøre det, du er bange for
12. november 2017Du kan ikke gøre for at du har angst, men du kan gøre noget ved det!
Har du brug for gode råd mod angst, så læs med på PsykologBloggen i denne uge.
Gode råd mod angst
At lide af angst er ganske enkelt hæsligt. Det kan være svært at gøre noget ved angst på egen hånd da angst opstår og vedligeholdes i et komplekst samspil mellem tanker, følelser, krop og handlinger. Systemet omkring angsten er ofte ubevidst for os selv, og dermed vanskeligt at forandre på egen hånd.
Når det er sagt, er der nogle råd, som virker for mange, når angsten raser. Du kan jo prøve af, om de også kunne være hjælpsomme for dig.
Tag dig selv alvorligt
Din angst bliver ikke mindre af, at du neglicerer eller ignorerer den. Tvært imod. Faktisk er en del af det, der holder angsten ved lige for mange af os netop, at vi ikke vil indrømme overfor os selv, at vi er angste. Mange af os har også en tilbøjelighed til at tale os selv ned inden i, når angsten kommer. Vi fortæller os selv, at vi skal tage os sammen. Ofte gør det angsten værre i stedet for bedre.
Øv dig i at acceptere angsten, og at det er sådan, du har det, og øv dig i ikke at dømme dig selv for det. Det er ikke noget du kan gøre for – men det er noget, du kan gøre noget ved.
Mange har glæde af at sige højt, at de er nervøse. Det at benævne angsten, kan i sig selv få angsten til at falde væsentligt.
Hvis din angst hæmmer dig og ødelægger din livskvalitet, og du ikke kan se dig ud af det, så søg hjælp. Angst er som sagt en kompleks størrelse og har den for alvor tag i os, kan vi ikke selv løse det.
Vis din angst, at du er i sikkerhed
Når vi har angst, tror vores nervesystem, at der er fare på færde og kroppen bereder sig på groft sagt på at kæmpe, flygte eller spille døde. Når vi mærker angst, får det os fx til at tale hurtigere, gå hurtigere eller stresse rundt i alt for højt et gear. Det ironiske er, at det faktisk bliver et selvforstærkende system, på den måde, at vores adfærd kommer til at forstærke vores indre fornemmelse af fare. Så vi bliver tit mere angste af at reagere så direkte på angsten.
Når vi mærker trangen til at speede op, kan det i stedet være gavnligt, om vi kan gøre det modsatte: stoppe op, trække vejet ordentligt, minde os selv om, at selvom kroppen er bange, er vi i sikkerhed. Fx kan du sige til dig selv:
“Min krop er bange, og jeg er i sikkerhed”
Du kan også have det stående på et papir, som du har i lommen eller på en post-it på køleskabet. Som en reminder om at du er i sikkerhed, selvom angsten raser i dig.
Øvelse: Trække vejret i firkanter
Når angsten virkelig har tag i os, som fx under et panikanfald, kan det for mange af os, være hjælpsom med et helt konkret værktøj, som kan hjælpe os til igen at få kontrollen. Som kan hjælpe os med at få ro på og trække vejret ordentligt.
Den her øvelse er sådan et værktøj.
Det eneste du behøver er noget der er firkantet. Det kan være en viduesramme, en dør, din telefon, et bord. Faktisk hvad som helst. Bare det er firkantet.
Øvelsen går ud på at trække vejret langst firkatens kanter. Så du trækker vejret ind langs den ene side og puster ud langs den næste. som vist på billedet nedenfor:
Lad os prøve det en gang: Du trækker vejret ind, mens dine øjne følger kantens ene side, og puster ud mens du følger kantens anden side. Ind. ud. Gør det fx tre gange og mærk effekten. Hvis du stadig mærker noget angst, kan du med fordel gøre det flere gange. Giv dig selv lov til at gøre det lige så mange gange, som du har brug for, for at få dit nervesystem i ro.
NB. Hvis din angst stiger, når du laver øvelsen, skal du stoppe, så er det ikke den rigtige øvelse for dig.
Jeg anbefaler
Vil du følge med i løbet af ugen, når jeg linker til artikler om psykolog og det at være menneske? Eller bare være sikker på du ikke går glip af ugens blog, så følg Psykolog Tenna Malmos på Facebook. Du kan enten like siden eller bare følge den anonymt.
Har du brug for hjælp til at komme igennem angsten, kan en mulighed være at kontakte din læge og sammen med ham eller hende finde ud af, hvad der skal til i dit tilfælde. Du kan også finde en psykolog i nærheden af dig på psykologeridanmark.dk. Læs evt mit blogindlæg om hvordan du finder en god psykolog, hvis du er i tvivl om, hvad du skal kigge efter.
Læs også mine andre blogindlæg om angst: Test dig selv: har jeg angst, Bryd tabuet: Myter om angst og Præstationsangst
Vi ses i næste uge, hvor jeg fortsætter temaet om angst.
KH
Tenna
1 Comment
[…] LÆS OGSÅ: Gode råd mod angst […]