Gode råd til julen
17. december 2017Hvad er anoreksi og Bulimi – Bliv klogere på diagnoserne
4. marts 2018Få dine nytårsforsætter til at holde og undgå de almindelige faldgrupper. Læs med i denne uge på PsykologBloggen, hvor det handler om at bryde gamle vaner og skabe nye.
Hvad skal der til, for at holde dine nytårsforsætter?
2017 er forbi, og et nyt år er begyndt. Mange af os starter året med drømmen om at gøre noget nyt og godt for os selv, og dem der står os nærmest. Vi ser det som en oplagt mulighed for at give plads til noget af det, som vi ikke lige har fået taget os sammen til at gøre i året, der er gået. Vi ønsker at bryde gamle dårlige vaner og tage nye bedre vaner op. Det er tid for nytårsforsætter om rygestop, sundere livsstil og selvrealisering. Mange af os har nytårsforsætter som handler om at at reagere bedre i konflikter og kommunikere anderledes, fx når vi bliver sårede eller vrede. Vi har nytårsforsætter om at blive bedre til at håndtere stress på arbejdet, sætte grænser, sige nej og lytte mere til os selv.
Vores gode intentioner, kan dog have trange kår, når hverdagen rammer. Alt for mange nytårsforsætter går i vasken, og det ender med, at der gå endnu et år, hvor vi ikke opnår det, vi drømmer om. Og det er en skam.
5 Gode råd til at holde dine nytårsforsætter
1. Mange bække små…:
Vi starter ofte alt for stort, når vi formulerer vores mål. Start småt. Det er bedre at løbe tre små ture om ugen end en stor. Vi ved, at jo flere gange du gør noget, des bedre lagres det i din hjerne og jo større er chancen for, at det bliver en vane, der kommer til at holde.
Skal du gøre noget nyt, kan det være en fordel at forbinde din nye vane med en del af en anden vane. Vil du løbe om morgnen kan du fx brug tøjskiftet fra nat til dag til at minde dig om, at komme ud af løbe. Læg træningstøjet frem, der hvor du plejer at skifte tøj, så det er klart. Når du så skal skifte, bliver det lettere at komme afsted.
2. Ersat din dårlige vane med en bedre
Undertryk ikke din lyst – erstat den. Alt for ofte har vi fokus på det vi IKKE vil – fx jeg vil ikke råbe af mine børn, når jeg bliver vred. Hvis vi kun har fokus på det, vi ikke vil, er der en stor risiko for, at vi kommer til at gøre det alligevel.
Når vi fjerner en vane, som fx impulsen til at råbe, når vi er vrede, har vi brug for at sætte noget andet i stedet. Vi må gøre noget med den energi, som før blev brug på at råbe. En erstatning kunne fx være: Når jeg får lyst til at råbe af mine børn, så vil jeg gå ind ved siden af og tælle til ti. Eller: Når jeg får lyst til at råbe af mine børn, vil jeg i stedet trække vejret dybt, – helt ned i maven.
3. Fokuser på processen
Stop med at idyllisere fremtiden og forhold dig til virkeligheden! Det her er vanvittigt svært for de fleste af os. Og indrømmet: jeg er heller ikke specielt stor fan af virkeligheden, men den har det med at komme snigende alligevel.
Når vi dagdrømmer om, hvordan vi på mirakuløs vis ikke længere er stressede på vores arbejde, eller hvordan vi fra den ene dag til den anden bliver gode til at sige fra og lytte til os selv, så skader det faktisk mere end det gavner. Overdreven positiv fantasering i forhold til slut-resultatet giver nemlig beviseligt mere negative resultater. Til gengæld ser det ud til at dem, der formår at se processen for sig, har bedre chancer for at nå deres mål.
Se fx for dig, hvordan du siger fra overfor din chef. Vær så konkret som mulig. Se for dig, hvad skal der til for, at det bliver muligt for dig at lytte til dig selv. Har du brug for at indlægge pauser med “mig-tid” i løbet af en dag? Skal du have en post-it på din computerskærm, som minder dig om at lytte til dig selv?
4. Hold fast
Gi’ ikke op – heller ikke selv om du faldt i og røg en cigaret den anden dag efter arbejde. Læg mærke til hvad du siger til dig selv. Hvilke tanker har du, som prøver at overbevise dig om, at det er okay, at du ryger den her cigaret, selvom du gerne vil stoppe. Jo bedre du er til at opfange dine tilladende tanker, jo bedre er du rustet til at kunne reagere frit i stedet for automatisk på dem.
Hold fast på dit mål. Bare fordi du faldt i en gang, betyder det ikke, at det er spildt. Hav tålmodighed med dig selv og giv dig al den tid det tager, for at bygge en ny vane op. Mål din succes på alle de gange, du bryder en dårlig vane og skaber en, der er bedre for dig. Hep på dig selv og vær stolt over, at du gør det her for din skyld.
5. Vid hvad der motiverer dig
Måske vigtigst af alt: Kend din motivation. Spørg dig selv, hvad du vil have ud af dit nytårsforsæt. Hvilke ulemper og hvilke fordele, er der ved at gøre denne forandring. Og hvad er prisen, hvis du ikke gør det? Hvad vil det fx koste dig, hvis du ikke begynder at leve sundere, hvis du ikke begynder at håndtere din stressede arbejdssituation anderledes?
Spørg dig selv hvor villig du er til at gøre denne forandring. Forpligt dig. Vid at de 20% du ikke har forpligtet dig, kommer til at forsøge at sabotere det, for de 80% af dig, der har. Forpligt dig ifht andre. Sig det højt.
Tag lederskab i dit eget liv og gør 2018 til dit år!
Godt nyt år!
Kh
Tenna