præstationsangst
Præstationsangst
14. maj 2017
Selvrespekt
Selvrespekt
28. maj 2017
Vis alle

Hvad er dårligt selvværd

Hvad er dårligt selvværd

Tema om selvværd. Læs med denne uge, hvor Psykolog Tenna Malmos, fortæller om hvad dårligt selvværd selvværd egentligt er for noget, og bliv klagere på hvad håndboldt og selvværd har til fælles. Opdag hvordan du kan styrke dit selvværd ved at være din egen bedste træner og holdspiller.
Kæmp med: Spil på dit eget hold!

Selvværd – Spil på dit eget hold

Jeg er ikke nogen stor sportsudøver, faktisk er jeg lettere bold-mongol, men lad mig nu alligevel kaste mig ud i en sammenligning mellem håndbold og selvværd.

I håndbold spiller man på hold. Sammen. Holdets præstation afhænger af, at træner og alle spillerene formår at bygge hinanden op. Både fysisk og psykisk.

Med selvværd er det faktisk lidt på samme måde. Du er bare dit eget hold. Og din egen træner. Det er dig der styrer spillet, og som må passe godt på dig. Bygge dig op – både fysisk og psykisk.

Lad mig uddybe lidt nærmere. Lad os starte med at se på, hvordan man kan forstå dårligt selvværd.

 

Hvad er dårligt selvværd

Dårligt selvværd handler i bund og grund om, at du behandler dig selv dårligt. Du spiller så at sige ikke på dit eget hold. Men er blevet din egen modspiller.

Det er barskt og uendeligt sørgeligt.

Det er ikke noget du gør med vilje, måske opdager du knap nok, at du gør det. Du scorer selvmål og ødelægger det gode spil, du egentlig har forudsætningerne for at spille.

Dårligt selvværd holdes ved lige af selvkritik. Det er de færreste, der tænker over, hvor nedbrydende den indre selvkritik faktisk kan være. Det er som træneren, der konstant kritiserer, uden at anerkende. Kun ser vores fejl. Håner os, når vi falder eller fejler.
Det ødelægger vores psyke.
Det udvikler manglende tro på eget værd. En betvivlen af sig selv og ens evner. Det skaber en indre mistillid. Det skaber usikkerhed.

Selvkritikken kommer til at stå i vejen for, at du kan lykkes med sig selv, komme igennem med dine følelser og udleve dine værdier. Det begrænser dine muligheder for at være til stede, som hele den du er.

 

Dårligt selvværd er ikke din skyld – men det er dit ansvar

Vi fødes ikke med dårligt selvværd. Vores måde at være med os selv, opfatte os selv og behandle os selv, bygger på, hvordan vi er blevet behandlet gennem vores liv. Og hvordan vi har set andre tæt på os blive behandlet. Det skabes af både direkte og indirekte erfaringer. Det er en slags koncentrering af vores akkumulerede erfaringer.

Det kan ikke sige nok: Dårligt selvværd er ikke din egen skyld!

Men du kan gøre noget ved det! 

Det er dit ansvar at gøre noget ved det. Dit ansvar at sørge for igen at komme på dit eget hold, med en god træner.

 

Go get the Team spirit – Spil på dit eget hold

Vil du tilbage på dit eget hold? Holde med dig selv?

 1. Opdag når din træner bliver kritisk
  Første skridt mod bedre selvværd, er at øve dig i at opdage, når selvkritikken begynder. Spørg dig selv, om det du siger til dig selv, er med til at bygge dig op – eller om det mere er noget, der bryder dig ned.
  Er du en fair og god træner? Spiller du på dit eget hold?
 2. Tag stilling til kritikken
  Undersøg om du faktisk har fortjent kritikken. Og især om det er det, som du vil med dit liv også på lang sigt? Vil du have en træner der kritiserer? Vil du spille imod dig selv – score selvmål?
  Vil du være et offer for de dårlige erfaringer, du har med dig, som skaber dit dårlige selvværd? Eller vil du overvinde dem og begynde at behandle dig selv på en ny og mere kærlig måde?
 3. Spil på dit eget hold
  Spørg dig selv hvordan du kan møde dig selv på en en mere omsorgsfuld måde? Hvad har du brug for at høre lige nu?
  Hvordan kan du støtte dig og bakke dig op?
  Begynd at spille på dit hold. Hold med dig selv. Hep på dig!

 

Jeg øver mig på at spille på mit eget hold – opdage selvkritikken. Stoppe det når min indre træner, bliver lidt for spids. Jeg øver mig i at møde mig selv på en omsorgsfuld og opbyggende måde. Det er ikke nemt, og nogen dage er det sværre end andre. Men spillet bliver helt klart sjovere, når jeg er på hold med mig selv og min indre træner hepper med.

 

Pøj pøj med kampen!

Kærlig hilsen

Tenna

Læs mere om opbygning af selvværd her på bloggen.
Få mine bedste selvopbyggende sætninger i blog-indlægget: Du er god nok
Eller læs om, hvordan du kan hente hjælp mod Præstationsangst i kampen for at undgå, at den hæmmer dig.

Læs med både her på PsykologBloggen og følg Psykolog Tenna Malmos på FaceBook, hvor jeg blogger om psykologi og det at være menneske. De næste uger er der fokus på selvværd.

2 Comments

 1. […] kan også blive klogere på hvad selvværd og håndbold har til fælles, og hvordan du kan få træner og spillere til at spille på samme […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *