Selvrespekt
28. maj 2017Men hvad er egentligt forskellen på en psykolog, en psykiater og en psykoterapeut
18. juni 2017Hvordan finder du en god psykolog? Læs Psykolog Tenna Malmos lille guide til, hvor du skal lede, og hvad du skal være opmærksom på.
GUIDE: Sådan finder du en god psykolog
Det kan være vældigt uoverskueligt at finde uf en god psykolog, når man står midt i en krise og har brug for hjælp. Og indrømmet – det er ikke noget nemt system! Faktisk er det lidt af en jungle.
Derfor har jeg lavet denne lille guide til dig, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige psykolog.
Er det vigtigt hvem min psykolog er?
Ja det er vigtigt! Forskingen tyder på at selve relationen til psykologen, er en af de vigtigste elementer for vellykket behandling.
Det er selvfølgeligt forskelligt, hvad vi oplever som en god psykolog, men der er alligevel nogle faktorer, vi ved er betydningsfulde. Det er fx afgørende, at du føler dig forstået og respekteret. At du stoler nok på psykologen til at kunne tale åbent om det, der er svært.
Derfor kan der være meget vundet ved lige at kigge dig lidt rundt, inden du vælger din psykolog.
Hvordan finder jeg en god psykolog?
Netværk
Men hvordan finder du så en god psykolog? Det allerbedste råd, når du skal finde en god psykolog, er at spørge din familie eller dine venner, hvis det er en mulighed. Måske er der nogen af dem, der selv haft et forløb, hos en psykolog, de har været glade for – eller kender nogen, der kender nogen. Rigtigt meget er givet på forhånd, hvis du finder en psykolog, som nogen du stoler på, allerede har gode erfaringer med.
Søg en psykolog
Hvis det ikke kan lade sig gøre at finde en god psykolog gennem dit netværk, så hedder den officelle side for statsautoriserede psykologer i Danmark: www.psykologeridanmark.dk
Det er ikke nogen særlig brugervenlig søgeportal, men det er den vi har i Danmark i øjeblikket. Her kan du søge efter en psykolog med de specialer, du har brug for, der i landet, hvor du har brug for dem. Hvis du fx søger på klinisk psykolog, København kommer der en lang liste frem med navne. Ude til højre kan du indkrese din søgning ved at benytte funktionen: flere søgekriterier. Under disse er det muligt at søge mere specifikt efter fx en psykolog med kort ventetid, særlig erfaringer eller fagområde eller en psykolog, som giver tilskud ved fremvisning af lægehenvisning.
LÆS OGSÅ: Sådan får du tilskud psykologsamtaler
Første indtryk – Er der kemi?
Når du har fundet en eller flere psykologer, som passer til dine kriterier, er den en god ide at prøve at få et billede af, hvem de er.
Det kan du fx gøre ved at tjekke psykologens hjemmeside ud. Du kan spørge dig selv, om psykologen skriver noget, du kan lide? Ligner han eller hun en, som du kan betro dig til? Har psykologen erfaring med det problem, du bokser med? Ser psykologen ud til at passe til dig? Der er mange gode psykologer, men det handler også rigtigt meget om kemi.
Det fleste psykologer er også åbne for, at du ringer for lige at få en fornemmelse af, om du tror, at du har fundet en psykolog, der passer til dig. Jeg har selv flere klienter, der har gjort sådan. Det giver os et forspring, når vi starter samtalerne op, hvor vi allerede på forhånd har afklaret, at vi matcher.
Hvad er godt at tænke over efter første samtale?
Når du har mødt psykologen, har du naturligvis et meget bedre grundlag for at vurdere, om du har fundet en psykolog, der passer til dig.
– Føler du dig tryk og i gode hænder?
– Er der gensidig respekt?
– Taler i om det, der er vigtigt for dig?
– Tror du psykologen kan hjælpe dig med det, du tumler med?
Hvis du ikke synes, at det er tilfældet, kan du altid skifte. Det er dig, der er kunde i butikken, og dig der bestemmer. De fleste psykologer er dog lydhøre, hvis der er noget, du har brug for, at I skal gøre anderledes. Har du mod på det, kan du altid forsøge en gang mere og give psykologen feedback ifht, hvad du har brug for.
Heldigvis er det oftes sådan, at du kommer rigtigt langt med at gøre lidt forarbejde, inden du vælger psykolog. Hvis du har fundet frem til en psykolog, som virker som den rigtige for dig, så er det tit også tilfældet. Stol på din intuition og lyt til dig selv. Du vil snart få det bedre.
Held og lykke med at finde en psykolog, som er god for dig!
3 Comments
[…] du i tvivl om, hvordan du finder den rigtige psykolog, kan du læse mere her, hvor jeg har skrevet lidt om, hvordan du finder en god psykolog, der passer til […]
[…] LÆS OGSÅ: Hvordan finder du en god psykolog […]
[…] LÆS OGSÅ: Hvordan finder du en god psykolog […]