tilknytning og parforhold
Tilknytning og Parforhold
27. august 2017
utroskab - hvorfor
Utroskab – Hvorfor
10. september 2017
Show all

Hvordan siger man undskyld

hvordan siger man undskyld

Hvordan siger man undskyld: Det kan godt være svært at sige ordentligt undskyld, derfor ser vi i dag på PsykologBloggen nærmere på, hvad du skal være opmærksom på for at give en ordentlig undskyldning uden forbehold.

 

Hvordan siger man undskyld

Det kan godt være svært at give en uforbeholden undskyldning. Det mest almindelige er, at vi har lyst til at forklare os. Det er jo sjældent med vilje, når vi sårer vores nærmeste og gør dem vrede eller kede af det. Tit synes vi også, at den anden bærer en del af skylden og selvom det måske nok er rigtigt, så forhindrer det os også i at sige ordentligt undskyld for den del, som vi selv er ansvarlige for.

 

Alt for ofte ender vi med at sige undskyld, men…

  • “Undskyld, jeg har været dig utro, men jeg følte, at vi var gledet væk fra hinanden, du er jo aldrig hjemme mere, og vi har ingen sex.”
  • “Undskyld jeg råbte af dig, men jeg er bare så presset på arbejdet for tiden, så da du bad mig gå ned med skrald, var det bare for meget, jeg kan ikke klare alle de krav.”
  • “Undskyld jeg glemte vores aftale, men det er også fordi, at du hele tiden laver nye aftaler. Det er ikke til at finde rundt i.”

Vi undskylder oven på en undskyldning, når vi forklarer vores handlinger, og så går undskyldningen fra at være uforbeholden til at være forbeholden. Den mister så at sige sin værdi.

Nogle gange kommer vi tilmed til at pålægge andre skyld camoufleret, som en undskyldning. Eller vi kommer til at bebrejde den anden vores egen dårlige opførsel.

LÆS OGSÅ: Du har været utro, hvad gør du

 

At give en uforbeholdent undskyldning

En uforbeholden undskyldning er anderledes. Der påtager vi os skylden for den del, der er vores og sætter os i den anden sted. Vi forklarer os ikke væk fra vores handling, kommer ikke med bebrejdelser eller pålægger den anden skyld. Vi står ved os selv – det vi har gjort.
Helt kort: Vi fritager den anden for skyld – og tager ansvar for vores egen handling.
  • “Undskyld jeg har været dig utro. Jeg har sået dig, og fucked med den tillid, der er imellem os. Det må være forfærdeligt for dig. Det er jeg virkelig ked af.”
  • “Undskyld jeg råbte af dig. Selvom jeg er presset, er det ikke okay. Det må have været ubehageligt for dig.”
  • “Undskyld jeg glemte vores aftale.Det er ufedt at stå og vente, og så kommer jeg ikke.”

Det er indimellem nødvendigt at sige uforbeholdent undskyld. Vi laver alle sammen noget lort og kommer til at såre dem vi holder af. Det er et vilkår i livet. Men vi kan som regel reparere ved et ærligt undskyld. Der går ikke noget af os eller vores værdighed, når et undskyld er velplaceret. Tværtimod.

Sig undskyld – uden men!

LÆS OGSÅ: Tilknytning og Parforhold

Kh Tenna

1 Comment