Dit nummer i søskenderækken afgør din rolle på jobbet
Dit nummer i søskenderækken afgør din rolle på jobbet
20. maj 2018
Skab gode søskenderelationer
17. juni 2018
Vis alle

Hvem er mors favorit?

Mors favorit: Mange børn oplever, at mor har en favorit blandt sine børn. De fleste mødre afviser det instinktivt, men et nyere studie peger på, at der er noget om snakken – selvom det ikke er sikkert, at det er sådan, som du tror.

 

Mors favorit

Har mor en favorit blandt sine børn? Det er et betændt emne og roden til mange konflikter og brudte familiebånd. Men hvad er egentlig fakta. Det har Sociologerne Jill Suitor og hendes kollega Karl Pillemer forsket i i snart to årtier. Og deres forskning bekræfter mange børns mistanke: mange mødre ser ud til at favorisere nogle søskende over de andre. Men hvem er så mors favorit? Og er det sådan som du tror?

LÆS OGSÅ: Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed

 

Metoden

Forskerne interviewede godt 400 mødre (i alderen 65-75 år) og deres godt 1800 voksne børn i Boston. I stedet for at spørge mødrene direkte om, hvem af deres børn de favoriserede, spurgte man dem (blandt andet), hvem moderen var følelsesmæssigt tættest på, hvem hun havde flest skænderrier med, hvem hun var stoltest af, og hvem hun var mest skuffet over. Når man spurgte mødrende, svarede mange instinktivt afvisende, men hvis man gav dem lidt tid, kom der ofte mere nuancerede svar frem. En mor kunne fx svare: Jeg elsker mine børn lige højt (pause)… men der er nu noget særligt med Susan. Mere end halvdelen af mødrene var villige til at svare på spørgsmålene. Blandt de mødre der svarede, tegner der sig et tydeligt billede. Her er hvad undersøgelsen viste:

 

Mor er følelsesmæssigt tæt med

Er du den første dreng, med andre værdier end din mor, vil du typisk ikke være mors første valg, når hun skal beskrive, hvem hun er tættest på følelsemæssigt. Mors valg falder derimod langt oftere på en datter, og typisk den af deres døtre (hvis der er flere) med hvem de deler flest af de samme værdier. Og det er typisk den sidst fødte og ikke den første.

 

Mor har flest skænderier med

Mor har faktisk også flest skænderrier med deres døtre. Og forskningen tyder på, at det også kan være fordi, de er så tætte. Mange mødre valgte den samme datter, som den var følelsemæssigt tættest med, da de skulle udpege, hvem de havde flest skænderier med. Andre karakteristika ved relationen til det barn, som mor har flest skænderier med er, at det barn ikke deler mors værdier. Det giver flere skænderier. Også, eller måske især, i forhold til valg af partner. Hvis mor synes, at hendes barn, har valgt en partner, som enten ikke er god for barnet, eller som ikke investerer i barnets familie og i moderen.

 

Mor er mest stolt over

Mor er typisk mest stolt af den bedst uddannede i søskendeflokken. Dog med den lille krølle, at det også kan være den der overrasker mest positivt, eller har kæmpet mest for det. Hvis hun fx har en søn, som altid har klaret sig godt, der bliver forretningsmand, og en der har måtte slide for det, som alligevel lykkes med at få en uddannelse, vil mor typisk være mere stolt af den sidste af de to. Man fandt også at mor er mest stolt af det barn, der deler mors værdier og i øvrigt undgår ballade eller at komme på kant med loven.

 

Mor er mest skuffet over

Mor er typisk mere skuffede over deres sønner end deres døtre. Faktisk er der dobbelt så stor risiko for at være den som mor er mest skuffet over, hvis du er mors søn, som hvis du er mors datter. Og især hvis du ikke deler mors værdier, eller har valgt en partner som er dårlig for dig eller ikke investerer i familien og i mor. Det med at dele mors værdier ser i det hele taget ud til at være afgørende for mor, når hun skal vurdere relationen til sine børn.

LÆS OGSÅ: Dit nummer i søskendeflokken afgør din rolle på jobbet

 

Kan man regne mors favorit ud?

Når forskerne spurgte de voksne børn, tegnede der sig et interessant billede: Mindre en halvdelen af børnene kunne regne mors favorit ud. De gættede simpelthen ikke på det samme som mor.

Så hvis du tror, at du er den der er tættest med din mor, er der kun ca. 50/50 chance for at mor også synes det.

Præcis sådan her falder tallene:

Mor er tættest følelsesmæssigt med: 47% gættede rigtigt

Mor har fleste konflikter med: 51% gættede rigtigt

Mor er mest stolt af : 39% gættede rigtigt

Mor er mest skuffet over: 41% gættede rigtigt

Hvis børns opfattelse af det her er så forkert, betyder det så overhovedet noget. Ja, mener forskerne. Barnets opfattelsen af hvad mor vurderer, er mere betydningsfuld, end hvad mor virkelig tænker. Det er det, der siden sætter spor i personlighedsudviklingen.

I familier hvor et eller flere af børnene føler at mor har en favorit, er der flere søskendekonflikter og langt mindre tætte bånd mellem søskende. Desuden fandt forskerne flere depressive symptomer hos de børn, som oplevede at have flest konflikter med mor, og dem som vurderede at de var det barn, som mor var mest skuffet over. Overraskende viste det sig også at dem der vurderede sig selv tættest på mor også havde flere dep. symptomer. Man gættede på, at det især skyldtes, at der var tale om ældre mødre i undersøgelsen. Mødre som allerede var gamle, måske ville blive syge og til sidst dø.

 

Konklusion

Vi har en ca 50/50 chance for at regne mors favorit ud, så måske er det slet ikke som du tror, måske er der ikke engang en favorit. Det er den gode nyhed.

Den dårlige er, at du som mor, ikke kan styre hvad dine børn kommer til at opleve, og måske synes dine børn, at du har favoritter, også selvom du ikke synes det.

Så hvad skal vi gøre med al den information om mors favorit, som undersøgelse giver os? Suitor kommer med en opfordring, som jeg her vil give videre:

Vend dig mod din(e) søskend(e), og prøv ikke at bekymre dig om, hvem der er mors favorit. Søskende kan være en kilde til venskab og følelsesmæssig forbundethed gennem hele livet. Men kun hvis forholdet ikke er blevet undermineret af rivalisering. Med andre ord; prøv at hive jer op over uenigheden og se din bror eller søster, ikke som en konkurent, men som ligemand – som en ven for livet.

 

Vil du vide mere

Se hele Jill Suitors inspirerende TED talk her

Læs mere om Jill Suitors og hendes forskning her

 

KH

Tenna

KONTAKT MIG HER

Tenna Malmos er psykolog og blogger på tennamalmos.dk/PsykologBloggen

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *