Depression - hvorfor bliver man deprimeret
Depression – hvorfor bliver man deprimeret
28. januar 2018
Tre myter om spiseforstyrrelser - mon det er, som du tror?
Tre myter om spiseforstyrrelser – mon det er, som du tror?
25. februar 2018
Vis alle

Depression: Gode råd til pårørende

depression - gode råd til pårørende

Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)

Depression: Gode råd til pårørende

Er du pårørende til et menneske med depression? Det er svært at se ens nærmeste have det skidt. Men hvad kan du egentlig gøre for at hjælpe, når en tæt på dig er ramt af en depression? Få her tre gode råd.

Hjælp

Spørg om der er noget, du kan hjælpe med. Når man har en depression, kan selv små praktiske hverdagsgøremål virke uoverskuelige. Så hjælp til indkøb, madlavning og rengøring kan være uvurderlig. Mange af os har svært ved at tage imod hjælp, måske især når vi er pressede og egentligt har mest brug for den, så tag ikke bare et nej for gode varer. Overvej det lige. Måske handler det om, at den ramte faktisk ikke har overblik over, hvad han eller hun kunne have brug for hjælp til, måske vil de ikke være til besvær, eller måske er der en helt tredje grund. Spørg dig selv om, der alligevel er noget, du kan gøre?

Gør det, du tror vil være en hjælp. Måske sætter du lidt mad eller giver en hånd med oprydningen, når du kommer forbi. Det er vigtigt, at du gør det med respekt, og at du er villig til at stoppe eller gøre det om, hvis din nærmeste alligevel ikke vil have din hjælp.

Spørg

Depression er udbredt. Alligevel har de fleste af os lidt berørings-angst i forhold til at snakke med hinanden om, hvordan det egentlig går. Det er helt naturligt. Men prøv om du kan komme ud over det. Når man er deprimeret kan det være enormt rart og forløsende at få lov til at tale om, hvordan man har det. Og det er så betydningsfuldt at høre, at ens pårørende har set, at man har det skidt og gerne vil være der for en. Det kan tænde lidt håb i alt det håbløse. Så tilbyd din tid, og vis at du er der og ser den ramte.

Og bliv ved med det. Mange af os kommer fra det igen, når vores nærmeste begynder at få det bedre, og det kan faktisk opleves lidt som et tomrum der opstår, så bliv endelig ved med at være der.

Håb

Det er hårdt at være pårørende til et menneske med depression. Det er hårdt at se en man holder af lide. Depressionen har en særlige evne til nærmest at virke smittende. Prøv fx bare at sige ordet inde i dig selv. Det er ikke ligefrem et ord, der vækker glæde vel? De fleste af os kan nærmest mærke håbløsheden og tristheden komme snigende bare sammen med ordet. Men lad dig ikke skræmme!

Depression er en tilstand. Det går over igen. Lad dig ikke smitte, bevar håbet. Det skal nok blive godt igen. Tro på at I kommer til at grine sammen igen. Glædes sammen.

Glem ikke at tage dig af dig selv. Du kan også have brug for en mental krammer og nogen af tale med. Lyt til det. Øv dig i at holde modet oppe, og hav tillid til, at det nok skal gå.

Vil du vide mere

Du kan læse mere om depression og vinterdepression i mine indlæg på Dansk Psykolog Forenings nye netportal www.altompsykologi.dk eller i de sidste ugers indlæg om depression på PsykologBloggen.

Kærlig Hilsen

Tenna

Kontakt mig her

Vil du følge med i løbet af ugen, når jeg linker til artikler om psykolog og det at være menneske? Eller bare være sikker på du ikke går glip af ugens blogindlæg, så følg Psykolog Tenna Malmos på Facebook. Du kan enten like siden eller bare følge den anonymt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *