tal om døden - del sorgen
Tal om Døden – Del Sorgen
1. oktober 2017
test dig selv - har jeg angst
Test dig selv – Har jeg angst?
22. oktober 2017
Show all

Selvværd er kærlighed til dig selv

selvværd er kærlighed til dig selv

Selvværd er kærlighed til sig selv. Det er oplevelsen af i det store hele at være god nok, som man er uanset udseende eller præstationer. Det er følelsen af at have værdi, præcis som man er. At man er ok. Er selvværet under pres, har vi blandt andet svært ved at stå ved os selv, vi betvivler os selv, kritiserer os eller presser os selv over evne. Læs med her, hvis du vil vide mere om at møde dig selv med kærlighed.

 

Selvværd: Kærlighed til dig selv

Kære dig,

Du skal vide, at du er god nok. Lige meget, hvor meget du taler dig selv ned, så vid dette: du gør det bedste, med det du har. Du er værdig til kærlighed, præcis som du er.

Måske er det på tide, at du stopper selvkritikken og begynder at elske dig selv. Hvis det er sådan du har det, så læs med. I dag vil jeg nemlig give dig en simpel øvelse, som kan hjælpe dig på vej til større kærlighed til dig selv.

 

Læg mærke til kritikken indefra

Har du tænkt over, hvordan du taler til dig selv inden i? Behandler du dig selv, som du ville behandle andre? Med den samme tålmodighed og overbærenhed?

Eller er du ofte hårdere ved dig selv end ved andre? Går du og tænker negative tanker om dig selv? Er du kritisk overfor det du gør, eller den du er? Er det sådan en gang imellem eller er det sådan det meste af tiden?

Hvordan får du det, når selvkritikken har fat i dig? Rammes du af tristhed, modløshed eller håbløshed?

Første skidt til at få det bedre, er at begynde at lægge mærke til kritikken. Hvad er det egentligt du siger til dig selv?

Det er på tide at tage stilling til kritikken. Er den hjælpsom? Oplever du at den bygger dig op og fylder dig med kærlighed til dig selv? Eller er det mere en oplevelse af, at den bryder den dig ned? Hvilken pris betaler du for at blive ved med at kritisere dig selv indefra?

Er det det du vil?

 

Mød dig selv med medfølelse indeni

Mød dig selv med kærlighed, tålmodighed og medfølelse.

Øv dig i at møde dig selv med den samme respekt, som du møder de mennesker omkring dig, som du elsker. Giv dig selv en mental krammer. Bak dig op.

Find nye positive måder at tale til dig selv på. Mind dig selv om at:

  • Du er god nok
  • Du er værdig til kærlighed, præcis som du er
  • Du gør dit bedste ud fra de forudsætninger du har

Det er lettere sagt end gjort, og du vil sikkert finde dig selv falde tilbage i det gamle selvbebrejdende mønster mange gange. Det er helt almindeligt. Det er svært at bryde mønstre.

Når du opdager, at du er faldet tilbage, prøv da på samme vis at møde dig selv med kærlighed. Sig til dig selv, at det er godt, at du opdagede det, så du nu kan møde dig selv på en mere medfølende måde.

Et lille men: Nogle gange er kritikken groet så godt fast, og blevet så stor en del af os, at vi nærmest ikke bemærker den. Eller den kan være så massiv, at vi ikke kan løsrive os den, men kommer til at tro på den. Er det tilfældet, er gode råd sjældent tilstrækkeligt, og vi kan have brug for hjælp udefra.  Du er altid velkommen til at kontakte mig, eller du kan finde en psykolog i nærheden af dig på psykologeridanmark.dk.

 

Jeg anbefaler:

Har du set serien Petra elsker sig selv på DR. Den kan varmt anbefales.

Vil du læse mere om selvværd, så besøg mit tema om selvværd. Her kan du fx læse mere om hvordan du kan slutte fred med din krop eller om hvad håndbold og selvværd har tilfælles.

Dette var sidste blogindlæg for denne gang under temaet kærlighed. Fik du ikke læst det hele, så læs mere om venskabertilknytning og parforholdutroskab, eller hvordan du sige helhjertet undskyld. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om blogindlægget  Størst af alt er kærlighed

 

KH

Tenna

tennamalmos.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.