Psykolog Tenna Malmos
  • Velkommen
  • Terapi
  • Henvisning fra lægen
  • Supervision
  • Om Tenna Malmos
  • Priser og vilkår
  • Kontakt
  • PsykologBloggen
✕

Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser

  • Home
  • PsykologBloggen
  • Spiseforstyrrelser
  • Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser
Sådan skader en spiseforstyrrelse krop og sind
Sådan skader en spiseforstyrrelse krop og sind
18. marts 2018
Gode råd til pårørende til mennesker med spiseforstyrrelser
Gode råd til pårørende til mennesker med spiseforstyrrelser
15. april 2018
Show all

Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser

25. marts 2018
Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser

Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)

Behandling af spiseforstyrrelser: Læs om hvordan behandlingen foregår i offentligt og privat regi.

Psykolog Tenna Malmos er privat praktiserende psykolog, og har tidligere arbejdet i døgn- og dagbehandling af voksne med spiseforstyrrelser i Region Hovedstaden Psykiatri. 

Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser

Du har fundet ud af, at du har en spiseforstyrrelse, og du har besluttet dig at gøre noget ved det. Måske har det været sådan længe, eller måske er det netop opstået. Lige meget hvad er der flere veje at gå, hvis du er blevet ramt.

LÆS OGSÅ: Test dig selv – har jeg en spiseforstyrrelse

Få hjælp i psykiatrien

I Danmark behandles spiseforstyrrelser af voksne primært i psykiatrien. For at komme i behandling, skal du gennem din egen læge. Han eller hun kan så henvise dig videre til psykiatrien. Det er fuldt ud dækket af sygesikringen og dermed gratis for dig.

Afhængig af type og sværhedsgrad af din spiseforstyrrelse, visteres du behandling af forskelligt omfang. I de fleste tilfælde vil der være tale om ambulant behandling, mens indlæggelse kun er aktuelt for de få. Det er fagfolk som læger og psykologer, der står for visitationen.

I Hovedstaden har man gennem de sidste par år samlet behandlingen af voksne med spiseforstyrrelser på Psykiatrisk Center Ballerup. Behandlingen udvikles løbende, så det er med forbehold for den løbende forandring, at jeg giver dette oprids over, hvad du kan forvente dig af de forskellige behandlingstilbud.

LÆS OGSÅ: Anoreksi og Bulimi – bliv klogere på diagnoserne

Døgnbehandling

Er du hårdt ramt, kan du blive tilbudt en indlæggelse på døgnafsnit. Som udgangspunkt er indlæggelsen frivillig. Der kan være tilfælde, hvor det vurderes at sygdommen er så alvorlig, at man er i livsfare, hvis man ikke indlægges. I sådanne tilfælde kan man blive indlagt mod sin egen vilje. På døgnafsnittet får du støtte til måltiderne og bearbejdning af følelser og tanker ifht vægtøgning. Du bor på hospitalet i en eller flere perioder af flere måneders varighed. Din dagligdag består af måltidstræning, gruppebehandling hos fx psykolog, fysioterapeut og diætist og individuelle samtaler.

Dagbehandling

Du kan også blive behandlet i dagafsnittet. Her møder du på hospitalet om dagen (ligesom hvis du gik i skole eller på arbejde) og går hjem om eftermiddagen. Behandlingen er, som på døgnafsnittet, fokuseret omkring måltidsstøtte og behandling individuelt og i gruppe af et tværfagligt personale. Du er typisk tilknyttet daghospitalet i nogle mdr. Nogle gange ad flere omgange, afhængigt af hvor meget spiseforstyrrelsen har fat i dig.

Ambulant Behandling

Du har også mulighed for at blive tilbudt ambulant behandling af din spiseforstyrrelse i psykiatrien. Langt de fleste med spiseforstyrrelser behandles ambulant. Her møder du ind til din behandling, men lever ellers dit liv som vanligt. Måske har du mange samtaler, måske har du få. Meget af behandlingen foregår i grupper, og kun i et mindre omfang individuel behandling. Behandlingen varer fra mdr. til år afhængigt af dit behov.

Det kan tage lang tid, ofte år, at komme over en alvorlig spiseforstyrrelse. Du kan have brug for at skifte mellem de forskellige behandlingstilbud flere gange undervejs. Mange fortsætter i privat behandling efter endt behandling i psykiatrien.

Desværre er der stadig en del med spiseforstyrrelse, som ikke kommer sig og bliver ved med at være rigtig syge i mange år eller dør af sygdommen. Vores behandling i Danmark er god, men ikke god nok. Det du selv kan gøre for at få bedst mulig hjælp, er at tage imod den der er (også selvom din spiseforstyrrelse garanteret vil være modstander af den). Så hurtigt som det er muligt for dig. Følg din behandling, og lyt til fagfolkene. Og vid at det aldrig er for sent at få hjælp.

Behandling i det private

Lider du af spiseforstyrrelser af let til moderat karakter, eller er du færdig med et forløb i psykiatrien, men kan mærke at spiseforstyrrelsen stadig gnaver, kan det være relevant for dig at få behandling hos en privat psykolog. Evt. suppleret med samtaler hos en diætist. Sørg for at finde en psykolog, som har specialviden om spiseforstyrrelser, og ved hvad han eller hun skal være særligt opmærksom på.

Tilskud til behandling

Du kan ikke umiddelbart få tilskud til psykologbehandling i privat regi gennem den offentlige sygesikring og egen læge. Men mange med spiseforstyrrelser lider også af fx angst eller depression, så nogle gange kan man blive henvist på det, eller nogle af de andre henvisningskriterier (se mere her). Det kan også være, at du har en sundhedsforsikring og gennem den, kan få betalt eller tilskud til psykolog.

LÆS OGSÅ: Sådan får du tilskud til psykolog

Valg af behandler

I privat regi kan du frit vælge din behandler, og det giver dig muligheden for at finde en psykolog, som du har det rigtigt godt med. Vi ved fra forskningen at relationen mellem klient og behandler, er en af de afgørende enkeltstående faktorer i forhold til at få det bedre. Sørg for at vælge en psykolog, der ved noget om spiseforstyrrelser. Når jeg siger det igen, er det fordi, det er vigtigt. En spiseforstyrrelse er anderledes kompleks at behandle end mange andre psykiske problemer, og derfor kræver det special viden.

Når du har fundet en behandler, som du har tillid til, så vær også opmærksom på, at de fleste spiseforstyrrelser gør hvad de kan, for at sabotere gode og helende relationer. Din spiseforstyrrelse vil formegentlig være fejlfinder og perfektionist, og i øvrigt gøre hvad den kan, for at din psykolog ikke får lov at komme tæt på. Du vil ønske hjælp og bedring, men din spiseforstyrrelse vil kæmpe for at bevare grebet i dig, og den vil bruge alle tænkelige greb. Herunder især at støde de mennesker, som prøver at hjælpe dig, fra sig.

LÆS OGSÅ: Hvordan finder du en god psykolog

Behandling til du er rask

Hos en privat praktiserende psykolog er nogle af fordelene, at du får en skræddersyet behandling, tilrettelagt til dig, ud fra dine behov. Du kan beholde din behandler og behøver ikke skifte mellem flere forskellige. Hvis økonomien er til det, kan du fortsætte, så længe du har brug for det, til du er helt rask og har det godt.

Måske er du en af dem, der har brug for konkrete værktøjer til at overkomme spiseforstyrrelsen. Måske har du brug for at tage et spadestik dybere og komme til bunds i, hvad der driver din spiseforstyrrelse. Måske er du klar til at se din angst i øjnene og forholde dig til dine svære følelser – de følelser du før (bevidst eller ubevidst) har undgået, for derigennem at lære dig selv at kende og for alvor stå på din side. Forvandle spiseforstyrret destruktive adfærd til omsorg for dig selv og sund grænsesætning.

Det er min erfaring, at selv den dybeste spiseforstyrrelse mister magten i varme og oprigtigt omsorgsfulde relationer. At spiseforstyrrelsen ikke længere har en funktion, når du bliver i stand til at se dine følelser og dermed dig selv i øjnene.

Det tager tid at komme sig over en spiseforstyrrelse, og det kræver hårdt arbejde. Nogen gange kan vejen virke grå og håbløs, men med den rette hjælp, kan du atter tænde lys.

Tager du kampen op – går du vejen – hele vejen – får du til gengæld livet, selvværdet og glæden i belønning. Giv ikke op, men tro på det. Der er en vej ud.

Med de største kærlige hilsner

Tenna

Kontakt mig her

Vil du følge med i løbet af ugen, når jeg linker til artikler om psykolog og det at være menneske? Eller bare være sikker på du ikke går glip af ugens blogindlæg, så følg Psykolog Tenna Malmos på Facebook. Du kan enten like siden eller bare følge den anonymt.

Share
Tenna Malmos
Tenna Malmos

Related posts

hvad kan jeg selv gøre mod en spiseforstyrrelse

Billede af Finn Skouenborg, se mere http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos

29. april 2018

Hvad kan jeg selv gøre mod en spiseforstyrrelse


Read more
Mistanke om en spiseforstyrrelse - Sådan tager du den svære samtale

Billede af Finn Skouenborg. Se mere: http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos

22. april 2018

Mistanke om en spiseforstyrrelse – Sådan tager du den svære samtale


Read more
Gode råd til pårørende til mennesker med spiseforstyrrelser

Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)

15. april 2018

Gode råd til pårørende til mennesker med spiseforstyrrelser


Read more

8 Comments

  1. Test Dig Selv - Har Jeg En Spiseforstyrrelse? - Psykolog i København - Tenna Malmos siger:
    11. april 2018 kl. 9:52

    […] LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse […]

    Svar
  2. Mistanke om en spiseforstyrrelse - Sådan tager du den svære samtale - Autoriseret Psykolog i København - Tenna Malmos siger:
    23. april 2018 kl. 4:46

    […] LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse […]

    Svar
  3. Sådan skader spiseforstyrrelser krop og sind - Autoriseret Psykolog i København - Tenna Malmos siger:
    13. juni 2018 kl. 9:24

    […] LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse […]

    Svar
  4. Tre myter om spiseforstyrrelser - Mon det er som du tror - Autoriseret Psykolog i København -Tenna Malmos siger:
    22. november 2018 kl. 8:54

    […] LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse […]

    Svar
  5. Gode råd til pårørende til mennesker med spiseforstyrrelser - Psykolog i København - Tenna Malmos siger:
    22. januar 2019 kl. 20:40

    […] LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse […]

    Svar
  6. Ortoreksi, Megareksi og BED - De nye spiseforstyrrelser - Psykolog i København - Tenna Malmos siger:
    22. januar 2019 kl. 20:42

    […] LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse […]

    Svar
  7. stefan siger:
    21. august 2019 kl. 13:39

    det er også meget vigtigt at pointere at det primære der kan gøre dig rask, er din egen motivation. man må ikke tro behandlingen klarer det for en. det er en hjælp på vejen- men det er dig selv der skal tage kampene.

    Svar
    • Tenna Malmos siger:
      4. september 2019 kl. 6:11

      Kære stefan,
      Godt sagt, jeg er helt enig! Og det er hårdt arbejde, fordi det jo ofte ikke er muligt at blive rask, uden en at man ser sin angst i øjnene, og, som du siger, selv tager kampene.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Psykolog Tenna Malmos | CVR-nr. 33822146 | Ydernr. 704253 | Bakkegårdsvej 3, 3060 Espergærde | Tlf.: 61332200 | psykolog@tennamalmos.dk