til kamp mod depression
Ortoreksi, Megareksi og BED – De nye spiseforstyrrelser
11. marts 2018
Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser
Sådan foregår behandlingen af spiseforstyrrelser
25. marts 2018
Vis alle

Sådan skader en spiseforstyrrelse krop og sind

Sådan skader en spiseforstyrrelse krop og sind

Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)

Spiseforstyrrelser skader krop og sind: Det er farligt at have en spiseforstyrrelse, i værste fald kan det betyde døden. I dag ser vi nærmere på nogle af de skader og følgevirkninger, som opstår på krop og sind ved anoreksi og bulimi. 

 

Skader og følgevirkninger på krop og sind

Det tager hårdt på dig, hvis du er ramt af en spiseforstyrrelse som anoreksi eller bulimi. Spiseforstyrrelser skader både krop og sind. Det er en stor belastning ikke at få det brændstof, som der brug for.

Vi ved, at det er afgørende, at du får behandling i tide, for rettidig behandling betyder at kroppens funktioner normaliserer sig, når din spiseforstyrrelse slipper taget i dig. Desværre er det sådan at mange år med en spiseforstyrrelse sætter varige spor. I dag ser vi nærmere både de første alvorlige symptomer på underernæring og de varige skader som en spiseforstyrrelse kan give.

LÆS OGSÅ: test dig selv – har jeg en spiseforstyrrelse

 

Spiseforstyrrelser skader dit sind – sultens psykologi

Spiseforstyrrelser skader dit sind. Det er ikke kun kroppen, der taber vægt, når man er underernæret. Det er hele ens organisme, der taber sig. Hjernen taber sig og kroppens organer påvirkes. Vores krop og sind tror, at der er hungersnød, og kroppen sparer på resourcerne ved at sætte temperaturen ned og reducere puls og blodtryk. Man fryser og har ondt i kroppen, som ved influenza.

Der findes flere studier af, hvordan mennesker uden en spiseforstyrrelse reagerer på underernæring eller hungersnød. Selv efter kort tid kan man påvise følgende symptomer:

 • følelsesmæssig ustabilitet (man svinger i humør og er ofte irriteret)
 • sænket stemningsleje (fx mere trist eller opgivende)
 • sløvhed og tab af interesser
 • isolerer sig, undgår andre mennesker
 • nedsat koncentrationsevne og hukommelse
 • øget optagethed af mad
 • tab af sultfølelse
 • tvangshandlinger og -ritualer
 • bulimiske træk som tvangspræget opkastning

De psykiske forstyrrelser, der opstår ved en underernæret hjerne, minder i høj grad om de primære psykiske symptomer ved en spiseforstyrrelse. Den spiseforstyrrede adfærd bidrager således på tragisk vis til at forstærke den psykiske smerte.

LÆS OGSÅ: Hvad er anoreksi og bulimi

 

Spiseforstyrrelser skader din krop

Spiseforstyrrelser skader din krop. Når kroppen ikke får den næring, den har brug for, bliver den underernæret. Nogle af de første tegn på at kroppen lider under underernæring er:

 • dårlig søvn
 • følsomhed overfor kulde
 • tør hud
 • hårtab
 • muskelsvaghed
 • svimmelhed
 • manglende sexlyst
 • for både mænd og kvinder gælder der at mængden af kønshormoner bliver kraftigt nedsat ved underernæring. Kvinder ophører med at menstruere og mænd bliver impotente. Sker underernæringen inden puberteten påvirkes kønsmodningen

Begrænsede indtagelse af mad og drikke, hyppige opkastninger eller brug af afføringspiller/vanddrivende medicin fører til ændringer i elektrolytbalancen i kroppen. Det betyder at kroppens salte bliver påvirket og med dem opstår der en risiko for:

 • hjerte og kar sygdomme. Et afmagret hjerte er svagt, og der er risiko for rytmeforstyrrelser, hjertestop og død. Afmagrede personer bør undgå kraftig fysisk anstrengelse også et stykke til efter at vægten er blevet normal.
 • påvirkede nerver og muskler: ømhed, spændinger, træthed, svækkede reflekser, prikkende fornemmelser, små lammelser og kramper
 • stofskifte problemer som glukoseintolerans
 • påvirkede nyrer og urinveje: øget vandladning, mild diabetes insipidus
 • problemer med fordøjelse: kvalme, opkastning, forstoppelse, tarmslyng

Dødeligheden blandt mennesker med anoreksi og bulimi er højere end dødeligheden for andre psykiske lidelser. Der er flere med alvorlige spiseforstyrrelser, der tager deres eget liv, eller hvor undervægten gør at kroppens funktioner sætter ud, og man dør af fx hjertestop.

 

De varige skader af en spiseforstyrrelse på krop og sind

Underernæring er farligt, ligegyldigt hvor længe det står på. Men de fleste symptomer og skader på kroppen forsvinder som sagt, når man igen begynder at spise regeltmæssigt og ens vægt stabiliseres. Dog er det sådan, at risikoen for varige skader, bliver større, hvis man har været underernæret gennem flere år. Blandt de varige skader er:

 • knogleskørhed, hvor knoglerne er i risiko for let at brække
 • reduceret højdevækst, hvis man er underernæret over lang tid i teenageårene
 • øget tendens til ufrugtbarhed

Nogle studier peger også på, at lang tid med undervægt øger risikoen for at udvikle depression eller angst senere i livet som en psykisk respons på den fysiske overlast kroppen og hjernen har lidt.

 

Få hjælp

Er du ramt af en alvorlig spiseforstyrrelse ved du formegentlig allerede en del om, hvad det gør ved krop og sjæl. Spiseforstyrrelsen pålægger dig, at du skal være tynd og sulte dig. At det er løsningen på dine problemer. Virkeligheden er, at det gør din krop svagere, spiller dig ud mod dig selv og forstærker din psykiske smerte. Det er en dødsens farlig spiral. Spiseforstyrrelser skader langt mere end de gavner.

Hvad du gør herfra er dit valg. Jeg kan kun opfordre dig til at vælge livet. Vælge dig selv til, for din skyld. Jeg håber, du holder nok af dig til at vælge en anden vej end den spiseforstyrrede. En vej hvor du begynder at bygge dig selv op, en vej hvor du finder troen på dig selv. Kærligheden til dig selv. At du rækker ud og tager imod hjælp.

LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse

 

Vil du vide mere

Skåterud, F.: Stærk/svag

FairBurn, C. G.: Cognitive Behaviour Therapy and Eating Disorders

Blaabjerg og Nyland: Kognitiv terapi. Spiseforstyrrelser

Eller læs mere om Keys, A.. The Minnesota Starvation Experiment, hvis du vil vide mere om, hvad der sker med krop og sind ved udsultning.

Kh

Tenna

Brug for at komme i kontakt med mig, tryk her

Psykolog Tenna Malmos er privat praktiskerende psykolog med speciale i spiseforstyrrelser og indehaver af PsykologBloggen

 

2 Comments

 1. […] LÆS OGSÅ: Sådan påvirker en spiseforstyrrelse krop og sind […]

 2. […] LÆS OGSÅ: Sådan påvirker en spiseforstyrrelse krop og sind […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *