Det gode liv
Det gode liv
3. december 2017
Gode råd til julen
Gode råd til julen
17. december 2017
Vis alle

Det gode liv: Stress Mindre – Lev Mere

Stress mindre - lev mere

Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)

Det gode liv – Hvad Giver Livet Værdi

For noget tid siden stødte jeg på en undersøgelse lavet af den australske sygeplejerske Bronnie Ware. Undersøgelsen er ofte citeret, så måske har du hørt om den. Bronnie arbejdede med døende og havde gennem en årrække registreret, hvad mennesker fortryder ved deres dødsleje. Svarende viste, at det vi typisk fortryder ikke handler om nogle ydre materielle ting, men i højere grad om nogle indre og mere jordnære værdier.

 

Her er hvad hendes patienter typisk fortrød:

  • Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at leve et liv, der var tro mod mig selv i stedet for det liv, andre forventede af mig.
  • Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så hårdt. 
  • Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.
  • Jeg ville ønske, jeg havde holdt kontakten til mine venner.
  • Jeg ville ønske, jeg havde tilladt mig selv at være lykkelig.

Når jeg har for meget om ørene, og skal minde mig selv om at få prioriteret det, som har værdi i mit liv, lader jeg mig inspirere af den visdom som Bonnie Ware på vejene af sine patienter har givet videre. Måske kunne det også inspirerer dig.

Med udgangspunkt i undersøgelsen vil jeg opfordre dig til at give livet et serviceeftersyn, så du ikke har de samme fortrydelser, når du en dag skal herfra.

 

1) Stop op – lige nu – og mærk efter, om du er på rette kurs

Har du det godt med den måde, du lever på? Er du tro mod dig selv? Eller lever du mere det liv andre forventer af dig?

At undlade at vælge, er også at vælge.
Du kan jo se det her som en opfordring til at forfølge dine drømme, – også dem som andre måske synes er tossede eller urealistiske.

 

2) Overvej om du behøver at arbejde så hårdt

Synes du, at du går glib af for meget af dine børns barndom eller fællesskabet med din partner, fordi din tid eller dit overskud, er blevet brugt på dit arbejde?

Måske behøver du ikke arbejde så hårdt. Overvej det. De fleste af os bliver fanget i hverdagens hamsterhjul, uden helt at tænke over at der måske kunne være andre veje at gå end den de fleste tager.

 

3) Stå ved dine følelser

Alt for mange bliver bitre, utilfredse og tilmed syge af at undertrykke deres følelser. Og alt for ofte går vi går glip af kærligheden og venskaber, fordi vi ikke udtrykker os. Vi bliver konfliktskye og bange for at blive afvist.

Stå ved dig selv, tag dine følelser alvorligt og udtryk dem – risiker noget istedet for at gemme dig væk. Vær en helhjertet udgave af det menneske, du nu engang er.

 

4) Prioriter dine venskaber

I en hektisk hverdag er det svært, at nå det hele, og vennerne betaler ofte prisen. Vi mister kontakten med de mennesker, vi holder af.

Brug tid med dine venner. Grin sammen, tal sammen, oplev nye sider af livet sammen. Mærk hvordan livets nedture bliver lettere, når du deler det med en du holde af.

 

5) Giv dig selv lov til at være lykkelig

Tag det ind og tillad dig selv netop det! Sid ikke fast i gamle mønstre og vaner, men gør noget for at bryde dem. Lad ikke angsten for forandring forhindre dig at gøre det, der får dig til at grine og gør dig glad.

Du har fortjent at være lykkelig!

 

Lev livet – og start i dag!

Læs flere blogindlæg om det gode liv her:

Det gode liv

Størst af alt er kærlighed

Venskaber

 

Kærlig hilsen

Tenna

Vil du følge med i løbet af ugen, når jeg linker til artikler om psykolog og det at være menneske? Eller bare være sikker på du ikke går glip af ugens blogindlæg, så følg Psykolog Tenna Malmos på Facebook. Du kan enten like siden eller bare følge den anonymt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *