Selvværd er kærlighed til dig selv
8. oktober 2017Bryd tabuet: Myter om angst
29. oktober 2017Test dig selv – Har jeg angst? Læs om nogle af de mest almindelige symptomer på angst og test dig selv for, om du er en af de mange, der er ramt.
Test dig selv – Har jeg angst?
Angst er en af de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark. Det skønnes at ca. hver femte af os på et tidspunkt i livet rammes af en eller anden form for angst.
At kunne blive bange er en del af at være menneske. Det er en del af vores følelsesregister. Vi oplever det alle sammen i større eller mindre grad i forskellige situationer. Men nogen gange kan vi blive så bange, at det fylder så meget i os, at det går ud over vores livskvalitet eller hæmmer os i det daglige. Nogle gange kan vi være så ramt, at det gør det svært at være til. Når man er så bange, kan det være virkeligt pinefuldt.
Fra i dag og de næste uger frem handler PsykologBloggen om angst. Jeg kommer bl.a. til at se nærmere på hvad angst er, hvad kan du holde øje med, hvis du tror du er ramt, hvilke myter er der, og hvad kan du selv gøre.
LÆS OGSÅ: Myter om angst
Hvad er angst?
Man skelner ofte mellem frygt og angst. Frygt ses som noget reelt, – du bliver forfulgt af sabeltigeren eller voldsforbryderen med et skarpladt våben, og kroppens reaktion er afgørende for din overlevelse.
Angst er i højere grad noget, der kommer indefra. Du er bange, men der ikke er noget (nutidig) reel fare på færde. Når angsten har styringen, kan du blive bange for at dø, miste kontrollen over dig selv eller for blive sindsyg.
De fleste som oplever høj angst, oplever det så ubehageligt, at man begynder at undgå det, der udløser angsten. Ofte kan man godt selv se, at der ikke er nogen reel fare på færde, men angsten er så ubehagelig, at man alligevel undgår det, der udløser det. Det kan være vældigt hæmmende for ens liv, når undgåelsesadfærden for alvor har greb om en.
Typer af angst
Der findes forskellige typer af angst. Nogle former er begrænsede til særlige steder eller omstændigheder, mens andre er mere generaliserede.
Du kan fx være bange for at færdes alene på offentlige steder som fx fly, tog, supermarked og lignende. Eller du kan have fobier af forskellig art fx over for dyr, mørke eller indtagelse af visse fødevarer. Du kan også have en fobi for andre mennesker. Så taler man om socialangst eller socialfobi. Nogle oplever et mere generelt forøget angst-niveau det meste af tiden, uden nødvendigvis at kunne sætte en finger på, hvorfor det kommer. Er det sådan du har det, lider du måske af generaliseret angst.
LÆS OGSÅ: Social Angst – Jeg er bange for hvad andre tænker om mig
Atter andre rammes af deciderede panik-anfald, hvor man oplever et højt niveau af angst i en kortere periode, som er meget fysisk og særdeles ubehageligt.
LÆS OGSÅ: Panikangst – det ultimative tab af kontrol
Angst kan optræde som en selvstændig lidelse, men den kan også indgå som en del af en anden psykisk lidelse. Mange psykiske lidelser har således en komponent af angst, som en del af sygdommen. Det gælder fx PTSD, nogle former for depression, OCD eller skitzofreni.
Test dig selv – har jeg angst
Når vi bliver bange, sker der en aktivering af vores nervesystem, som sender besked ud i kroppen. Vi bereder os populært sagt på at kæmpe, flygte eller spille døde. Det er ikke noget, vi gør bevidst. Det sker helt automatisk. At lide af angst er i høj grad en kropslig oplevelse. Er du usikker på om du har angst, er her nogle af de kropslige symptomer, som du han holde øje med.
- Mundtørhed
- Fryser, ryster, skælven eller kuldegys
- Sveder
- Vejrtrækningsbesvær
- Kolde hænder
- Rødmen
- Øget puls, blodtryk eller åndedræt
- Trykken for brystet
- Hjertebanken
- Svimmelhed, besvimen
- Kvalme, opkast, diarre
- Uvirkelighedsfølelse
- Tåget tænkning
- Gummi-ben (fornemmelsen af at de ikke vil kunne bære en)
- Usammenhængende tænkning, dårlig hukommelse, forvirring
- Pletter for øjnene eller ringen for ørene
Jo oftere du oplever symptomerne, og jo flere der er (især fra bunden), jo mere har din angst fat i dig. Har du flere symptomer, og oplever du det belastende og lidelsesfuldt, kan det være en god idé at kontakte egen læge for nærmere udredning. En angst-diagnose kan stilles både af en læge og en psykolog.
Diagnostiske kriterier/ symptomer
Der er som sagt flere forskellige former for angst. Nedenfor har jeg samlet nogle af de mest almindelige diagnostiske kriterier, som man kigger efter, når man stiller diagnosen.
A) Angst eller undgåelse af det du er bange for.
- Fx menneskemængder, offentlige steder, færdes alene, frygt for at blive genstand for andres kritiske blik, eller for at opføre sig pinlig, frygt for specifikke objekter (fobier)
B) Flere angstsymptomer samtidigt
- Hjertebanken, sved, rysten, mundtørhed, vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser, trykken for brystet, kvalme, mave-uro, svimmelhed, uvirkelighedsfølelse, frygt for at miste selv-kontrollen, frygt for at dø, dødhedsfølelse
C) Betydelig gene fra angst eller undgåelsesadfærd
D) Erkendelse af at angst eller undgåelse er overdreven eller urimelig
E) Optræden begrænset til frygtede situationer eller tanken herom
F) Der er ikke tale om psykotiske eller affektive lidelser (som fx depression) og organiske ætiologi udelukkes (det er altså psykisk funderet)
Behandling af angst
Der er god hjælp at få, hvis du lider af angst. Gennem din egen læge kan du i de fleste tilfælde få en henvisning, så du kan få tilskud til behandling hos en psykolog. Er du medlem af Sygesikringen Danmark giver de også ofte tilskud til behandling ved psykolog. Nogle gange er der brug for medicin, andre gange ikke. Din læge kan hjælpe dig med at vurdere, hvad der skal til for dig. Du kan finde en psykolog i nærheden af, hvor du bor på psykologeridanmark.dk.
LÆS OGSÅ: Hvordan finder jeg en god psykolog
kh
Tenna Malmos