Billede af Finn Skouenborg (http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos)
Test sig selv – Har jeg en spiseforstyrrelse? Er du i tvivl om, om du er kommet i kløerne på en spiseforstyrrelse? Slås du med anoreksi eller bulimi? Læs med her om, hvordan det kan opleves at have en spiseforstyrrelse og test dig selv for, om du har nogle af symptomerne.
Du er bekymret. Du har i nogen tid været mere optaget af vægt og figur, end du bryder dig om. Du tænker meget på at tabe dig. Måske spiser du mindre end du plejer, eller er begyndt kun at spise nogle bestemte ting. Måske har du allerede tabt dig. Måske kaster du op, eller træner rigtigt meget. Du tæller kalorier og fører regnskab over det du spiser. Du lever kontrolleret. Maden bliver en måde at skabe orden i det kaos, der hersker inden i. Faktisk har du det rigtigt skidt. Dit selvværd er dårligt. Dit humør er trist. Men det er ikke sikkert at andre ser det, eller ved det. Det kan følelse ensomt. Det kan også være at de netop ser det, og kommenterer på dit spisemønster eller vægt. Men det er ikke sikkert at det hjælper på, hvordan du har det inden i.
Genkender du dig selv i noget af det ovenstående? Er du ramt af spiseforstyrredetanker, følelser, kropslige symptomer og handlinger? Så er du blandt de op mod 75.000 der lider af en spiseforstyrrelse i Danmark. Det er en god ide at tale med nogen om det. Kontakt fx din læge eller en psykolog med special viden om spiseforstyrrelser, og fortæl ham/hende hvordan du har det. Og læs med videre og test dig selv.
LÆS OGSÅ: Sådan skader en spiseforstyrrelse krop og sind
En spiseforstyrrelse sætter sig på hele ens person, den rammer både vores tanker, følelser, kroppen og vores handlinger. Her er nogle konkrete eksempler på, hvordan en spiseforstyrrelse påvirker. Læs med og se om du kan genkende nogle af sumptomerne.
Hvis genkender nogle af symptomerne, kan du have en spiseforstyrrelse og bør undersøge det nærmere. Genkender du mange af dem, bør du kontakte din læge eller en psykolog for at få hjælp og vejledning.
Test dig selv – Har jeg en spiseforstyrrelse? Her er hvad du skal være opmærksom på
LÆS OGSÅ: Hvad er anoreksi og bulimi – bliv klogere på diagnoserne
Det tager tit noget tid at indrømme over for sig selv, at man har en spiseforstyrrelse. Det er desværre ofte er af vilkårene ved spiseforstyrrelser. En del af sygdommen. Samtidigt er det sådan at jo før du begynder at arbejde imod spiseforstyrrelsen, jo hurtigere vil du kunne blive rask igen. Så søg hjælp så snart du kan.
LÆS OGSÅ: Sådan foregår behandlingen af en spiseforstyrrelse
Tit ligger der andre problemer under en spiseforstyrrelse. Måske har du brug for hjælp til at håndtere dit liv og dine problemer på en ny måde. En måde hvor du behandler dig selv med den respekt og omsorg, som du fortjener, og hvor du hjælper dig selv med at nå det, du gerne vil i livet.
At skulle kæmpe imod en spiseforstyrrelse er en benhård kamp. Spiseforstyrrelsen snyder os og får os til at tro, at den er til for at hjælpe os med vores problemer. Og selvom de fleste, der er ramt, godt ved at den i høj grad skaber problemerne, er det alligevel svært at gå imod den.
En spiseforstyrrelse er en nådesløs modstander, så hvis du vil vinde, har du brug for masser støtte både fra familie, venner og professionelle.
Jeg har den dybeste respekt for jer fightere, der kæmper denne kamp. En spiseforstyrrelse er en stædig og dødsensfarlig modstander. Vid at det er muligt at bryde fri. At finde dig selv under spiseforstyrrelsen. Så du kan blive sat fri.
LÆS OGSÅ: Hvad kan jeg selv gøre mod en spiseforstyrrelse
KH
Tenna
Tenna Malmos er privatpraktiserende psykolog med speciale i spiseforstyrrelser og blogger på tennamalmos.dk/PsykologBloggen
4 Comments
[…] LÆS OGSÅ: test dig selv – har jeg en spiseforstyrrelse […]
[…] LÆS OGSÅ: Test dig selv – har jeg en spiseforstyrrelse […]
[…] LÆS OGSÅ: Test dig selv – har jeg en spiseforstyrrelse […]
[…] LÆS OGSÅ: Test dig selv – har jeg en spisefortsyrrelse […]