Størst af alt er kærlighed
20. august 2017Hvordan siger man undskyld
3. september 2017Tema om tilknytning og parforhold: Læs med i denne uges blogindlæg om, hvordan din kan opvækst spille ind i dit senere parforhold. Og få et par gode råd som kan hjælpe dig på vej, hvis du ønsker at have det anderledes.
Tilknytning og Parforhold
Kærlighed er fantastisk!
Det er vidunderligt, stærkt og smukt. Måske er det hele meningen med livet.
Men nogle gange er det også ubærligt svært. I dag vil jeg se lidt nærmere på tilknytning og parforhold og give nogle af tilknytningsteoriens svar på, hvordan vi kan forstå det, når det bliver svært i parforholdet, og hvad vi kan gøre, for at få det bedre.
De seneste årtiers forskning i tilknytning og parforhold peger på, at det forhold, du har haft til dine forældre i din opvækst, afspejler sig i den måde, du er på i dit parforhold i nutiden. Den form for tilknytningsstil, du har udviklet i dine første relationer, er den du intuitivt bærer med dig videre i dine andre relationer. Det betyder, at du benytter dig af nogle af de samme strategier, som dem du har lært at kende i din opvækst – uanset om de er gode eller dårlige for dig i dag. Du bliver så at sige indfanget af nogle af de samme mønstre.
LÆS OGSÅ: Dit nummer i søskendeflokken påvirker din personlighed
Med andre ord kan tilknytningsteorien hjælpe dig med at forstå, hvorfor du handler, som du gør i dit parforhold. Og dermed også hvad du kan gøre, hvis du ønsker det anderledes.
4 former for Tilknytning i Parforhold
I følge tilknytningsteorien er det sådan, at hvis du har følt dig elsket og tryg, har fået respekteret dine grænser og følt dig betydningsfuld, vil det typisk også være det, du oplever i dit voksne parforhold.
Har du derimod følt dig til uvelkommen eller til besvær, er du ikke blevet respekteret eller har du været utryg eller bange for dine forældres reaktioner, kan det også afspejle sig i dit forhold til din partner.
Man har kunne påvise 4 forskellige tilknytningsstile. Vi kan godt svinge lidt mellem de forskellige og opleve elementer fra dem alle. Fx kan du være overvejende sikkert tilknyttet, men indimellem have en mere ambivalent stil. Det er altså ikke sort/hvidt, men afgænger af flere forskellige ting.
Her kan du læse et groft oprids over de forskellige typer af tilknytning, som kan ses i parforholdet. Måske kan du tilmed kende dig selv i dem?
LÆS OGSÅ: Hvem er mors favorit
1. Sikker tilknytning og parforhold
Har du en sikker tilknytningsstil i dit parforhold, vil du typisk have et åbent og tillidsfuld parforhold med et nært følelsesmæssigt bånd. Du tager det som en selvfølge, at du er værd og elske og har let ved at elske din partner. Ligesom du tager det som en selvfølge, at han eller hun har de bedste intentioner.
Du vil i overvejende grad være tilfreds med dit parforhold og oplever din partner som din faste støtte. Det betyder selvfølgelig ikke at det altid er nemt, men i har gode forudsætninger for at løse det, når livet bliver svært.
2. Ambivalent tilknytning og parforhold
Er du ambivalent i din tilknytningsstil i dit parforhold, kan du have en tilbøjelighed til at tænke andre i et mere positivt lys, end du gør med dig selv. Du kan ofte blive usikker på dig selv, på om du nu gør det godt nok. I dit parforhold kan du have følelsen af, at ville din partner mere, end han eller hun vil dig. Måske bliver du ofte jaloux, eller du er bange for at blive forladt. Eller du finder gentagende dig selv i rollen som en andens affære.
3. Undvigende tilknytning og parforhold
Har du en undvigende tilknytningsstil i dit parforhold, vil du kunne opleve en grad af følelsesmæssig distance i dit parforhold. Du kan have svært ved at comitte dig rigtigt. Du kan blive forelsket, men oplever ofte at din partner er mere forelsket end dig, og du kan se, at du har lettere ved at afslutte et forhold end andre. Du oplever måske, at dit parforhold er en trussel mod din uafhængighed. Du oplever at have brug for space og for at være dig selv.
4. Desorganiseret tilknytning og parforhold
Kun ganske få (ml 3-5% af befolkningen) har denne form for tilknytningsstil. Den er forbundet med en problematisk opvækst, hvor ens forældre også har krænket én, fx begået overgreb eller udsat én for vold.
Den desorganiserede tilknytningsstil kan beskrives lidt som en uforudsigelig blanding mellem den ambivalente og den undvigende. Den kan give dig store udfordringer i dit parforhold. Du kan have ønsket om at have din partner tæt på, men når det sker, bliver du utryg og skubber ham eller hende væk igen. Du kan skifte mellem at være åben og omsorgsfuld det ene øjeblik og vred og afvisende det næste.
Du kan forandre det, hvis du vil
Selvom du ikke er opvokset med med fornemmelsen af at have en sikker base, hvor du har haft mulighed for at udvikle en tryg tilknytning, kan du godt forandre din tilknytningsstil som voksen og få en bedre tilknytning og parforhold.
Du er fri til at forandre det, hvis du vil!
Nogle gange sker forandringen af sig selv over tid i relationen til en partner – vi formår at hele hinandens følelsesår og vokse sammen. Kærligheden skaber et trygt fundament, hvor der før var usikkerhed.
Forandring er en kompleks størrelse. Ofte er første skridt at få øje på det, der sker med os. Nogen gange opdager vi selv, at vi ikke har det godt, andre gange er det andre der gør os opmærksomme på det. Vi kan alle have brug for en udefra, som hjælper os med at se det, vi ikke ved eller er klar over – det der er ubevidst for os. Der findes sjældent simple svar på komplekse problemstillinger. Det er ikke sådan, at man bare tænke den anderledes eller lykkes med at gøre det modsatte af det, man får lyst til. Hvis det var så simpelt, havde du jo allerede lavet forandringen.
Når det så er sagt, er der alligevel et par ting, du kan afprøve, hvis du har lyst til arbejde med at forandre det mønster, du har med dig i dit parforhold. Du kan se rådene som en slags hjælp til selvhjælp.
LÆS OGSÅ: Størst af alt er kærlighed
Et råd til dig med en ambivalent tilknytningsstil
Øv dig i at have tillid i dine relationer. Selvom du går i panik, når din kæreste ikke svarer på din sms, og måske bliver bekymret for, om han har en affære, eller ikke elsker dig længere, så er det ikke sikker, at det er sådan. Prøv at træde et skridt tilbage og tænke en ekstra gang. Handler det om noget han gør, eller er det mere noget, der foregår inde i dig. Hvis han faktisk er dig utro, er det det, du må reagere i forhold til. Hvis det mere handler om noget i dig, er det måske forsøget værd, at gå på opdagelse i din livshistorie, for at blive klogere på, hvorfor du bliver usikker.
Et råd til dig med en undvigende tilknytningsstil
Hvis du har lyst til at være i et parforhold og mærke den dybe forbundethed og kærlighed som kan opstå, må du åbne mere op for din partner. Tillad ham eller hende at komme tættere på dig følelsemæssigt. Måske kan du dele lidt af det, du synes er svært. Du kan jo fx fortælle, at der er svært for dig at åbne dig, men at din kæreste betyder så meget for dig, at du alligevel vil gøre forsøget. Læg mærke til om din kæreste kan tage imod og sætter pris på din åbenhed, og forhold dig til det. Kommer I tættere på der nære forhold, du ønsker?
Et råd til dig med en desorganisert tilknytningsstil
Det gode råd ligger ikke lige for, fordi du svinger i din tilknytningsstil på en desorganiseret facon, og derfor både har brug for at øve dig i at have tillid til din partners intentioner og turde at lade ham eller hende komme tæt på. At hele en desorganiseret tilknytning er ofte mere krævende, fordi din grundlæggende tillid til andre, er blevet krænket så radikalt. Hav tålmodighed med dig selv. Også du kan få det bedre!
Du former selv dit liv og dine kærlighedsrelationer. Du kan forandre det, hvis du vil!
Kærligheden sætter dig fri!
Læs mere
Kærlig hilsen
Tenna
7 Comments
[…] bliv klogere på, hvorfor vi vælger og bliver sammen med den partner vi gør i indlægget Tilknytning og parforhold. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om indlægget Størst af alt er […]
[…] bliv klogere på, hvorfor vi vælger og bliver sammen med den partner vi gør i blogindlægget Tilknytning og parforhold. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om blogindlægget Størst af alt er […]
[…] du sige helhjertet undskyld. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om blogindlægget Størst af alt er kærlighed. Eller dyk ned i nogle af de andre temaer om psykologi og det at […]
[…] du sige helhjertet undskyld. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om blogindlægget Størst af alt er kærlighed. Eller dyk ned i nogle af de andre temaer om psykologi og det at […]
[…] du sige helhjertet undskyld. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om blogindlægget Størst af alt er […]
[…] LÆS OGSÅ: Tilknytning og Parforhold […]
[…] Læs også PsykologBLoggen om Tilknytning https://tennamalmos.dk/tilknytning-og-parforhold/ […]