Ferie uden stress: Slip præstationspresset og afliv myten om den perfekte ferie

Skab gode søskenderelationer
17. juni 2018
Bøger om terapi
Bøger der heler
19. december 2018
Vis alle

Ferie uden stress: Slip præstationspresset og afliv myten om den perfekte ferie

ferie uden stress

Billede af Finn Skouenborg http://finnskouenborg.wixsite.com/fotos

Tips til en god ferie: Slip præstationspresset, og afliv myten om den perfekte ferie. Få gode råd til, hvordan du lykkes med at tage imod den ferie du får, i stedet for krampagtigt at forsøge at skabe den ferie, du gerne vil have. Og til, hvordan du møder dig selv kærligt, når det ikke lykkes.
Sæt din ferie og dig selv fri. Lev. Nu.

Sådan får du en god ferie

Vores ferie er vores egen, og vi kan bruge den præcis på den måde, som giver mening for os hver især. For mange af os, er hverdagen fyldt med liv, der leves i et hæsblæsende tempo. Ferien er muligheden for at splatte ud, sove længe og holde op med at præstere. Altså hvis vi kan. For ofte flytter præstationspresset med os ind i ferien i ønsket om den perfekte ferie.

Jeg kender det kun alt for godt fra mig selv. Hjemme hos os tager vi i sommerhus i ferien. Når perfektionismen tager med, så skal jeg have luget haven, indkøbt de helt rigtige og perfekte råvarer, lave udsøgt mad og planlægge dagene for vores gæster på bedste vis. Jeg har planer i mit hovede for solskinsdage, regnvejsdage og det midt imellem. Jeg har planer for, hvordan vi skal skabe gode oplevelser og nye minder. Jeg vil så gerne skabe en perfekt ferie for min familie, venner og mig selv.

Men helt ærligt – når perfektionismen flytter med, så føles det sgu ikke som ferie. Og hvad værre er; jeg går glip af det hyggelige og finurlige, der opstår, når man er i stand til slippe presset, leve livet lettere, og tage imod det der kommer med åbenhed og nysgerrighed.

Derfor gør jeg, hvad jeg kan for at slippe præstationspresset og forventningerne til ‘den perfekte ferie’, så jeg kan få ferie. Sådan rigtigt. En ferie som jeg kan tage imod, præcis som den er. Med alt hvad den er.

I dag vil jeg invitere jer inden for i mine bedste tips til en god ferie.

Tips til en god ferie vol. 1.0 – Gode råd

Der er nogle helt basale ting, der plejer at virke, for at jeg kan slippe præstationspresset og hverdagsræset i det hele taget. Du kan jo overveje om disse tips til en god ferie også er noget for dig. De kommer her:

 1. Sluk mobilen.
  Eller læg den i det mindste væk. Fx kan du lave en aftale med dig selv om at den ligger et bestemt sted, og du ikke har den lige ved hånden. Lige som de gamle fastnet telefoner. På den måde forhindrer du hånden i automatisk at tjekke telefonen, hver gang du har en ledig stund.
 2. Bye Bye SoMe.
  Giv dig selv den gave, det er ikke at være på de sociale medier i sommerferien. Drop SoMe og opdag al den tid det giver dig, når du ikke lige skal tjekke dit og dat. Læg også for sjov skyld mærke til dit humør. Mange oplever at præstationspresset falder, når vi ikke hele tiden sammenligner os med andre på de sociale medier.
 3. Lad det rode og slip kontrollen.
  Der behøver ikke være gjort rent og ryddet fuldstændigt op. Det gør ikke noget græsset er langt. Behold nattøjet på og tag en ekstra kop kaffe. Har du gæster så lad dem hjælpe til med det praktiske, så du ikke bliver et serviceorgan, men faktisk også kan holde fri.
 4. Stop med at arbejde.
  Lad være med lige at tjekke arbejdsmailen og tage arbejdstelefonen. Sæt autosvarer på og fortæl dine kollegaer og samarbejdspartnere, hvornår du holder ferie. Hvis det på nogen måde er muligt, skal du ikke være tilgængelig for dit arbejde. Vores hjerne og krop har brug for pause, for at fungere optimalt. Så hold fri, når du holder fri.
 5. Afstem forventninger.
  Tal med din familie om, hvad I hver især har lyst til og behov for. Vores forventninger og ønsker kan være ret forskellige og en kilde til meget diskussion. Så gør jer selv den tjeneste og læg en fælles plan fra starten, der så vidt muligt tilgodeser alle.

Tips til en god ferie vol. 2.0 – Slip præstationspresset, og afliv myten om den perfekte ferie

Jeg drømmer om den perfekte ferie:

Jeg drømmer om en ferie med solskinsdage, der aldrig ender. Min knap 3-årige datters latter og bløde arme, når hun krammer. Hendes fryd ved legen med vores venners søde børn. Alt er idyl, jordbær og duft af solcreme, græs eller hav. Jeg drømmer om børn, der går tidligt i seng og står sent op. Og lyse aftener på terrassen med rødvin, cigaretter og tid til nærværende voksensamtaler med min mand, familie og verdens bedste venner. Og jeg glæder mig helt vildt!

Det bliver en perfekt ferie! Eller hov vent…

På virkelighedens ferie regner det sansynligvis også – måske tilmed en del. Min datter skælder også ud, kalder mig dumme lortemor, og siger jeg skal gå. Det er ikke sikkert, hun kan enes med de andre børn. Måske gider hun dem ikke, vil ikke dele sit legetøj og plager konstant efter TV og is. Jordbærhøsten smager surt eller råddent og havvandet er for koldt eller fyldt med brandmænd og plænen er for længst visnet bort. Børnene kan ikke sove, men står alligevel op før fanden får sko på. Vi voksne kommer op at diskutere eller falder tidligt i søvn. Eller får cigarettømmermænd og rødvinstænder. Og føler os aldeles uoplagte. Måske går dele eller hele ferien i vasken fordi nogen er syge eller blevet uvenner. Eller det bliver anderledes på nye og andre måder. Et er sikkert. Det bliver ikke kun rosenrødt. Det bliver både og.

Den virkelige verden er er ikke perfekt. Den er både lort og lagkage. Faktisk kan den helt ærligt være lidt af en bitch. Jeg er ikke altid den største fan. Men jeg ved at virkeligheden har det med at dukke op, lige meget om jeg er fan eller ej. Når vi svigter os selv ved ikke at se den som den er, er det kilde til noget, der er meget værre end virkeligheden. Det bliver kilden til indre følelsesmæssig smerte, til skuffelser, bitterhed og bebrejdelser af andre og os selv.

Jeg har lyst til at møde min ferie med åbenhed og nysgerrighed. Tage det sure med det søde. Og være taknemmelig for den ferie, jeg nu en gang får. Få det bedste ud af regn, uoplagthed og sure børn eller voksne. Jeg har lyst til at gribe dagen. Nuet. Virkeligheden. Og alle de vidunderlige mennesker, som jeg elsker at bruge tid sammen med. Lige meget hvordan. Lige meget om de er knap så vidunderlige lige den dag.

Fordi ferien er både lort og lagkage

Når præstationspresset og idealet om den perfekte ferie alligevel flytter med – trods gode intentioner

Men selvom jeg prøver at lade være med at se ferien i et rosenrødt skær, som jeg kan planlægge mig ind i, så er det næsten helt sikkert, at det alligevel får sneget sig ind på mig bagfra – før eller siden. Som et regulært bagholdsangreb. Helt uden at jeg opdager det. Så sætter mine hænder i gang med at luge haven og hjernen planlægger og fantaserer om det perfekte.

Ligegyldigt hvad vi gør, er det fuldstændigt menneskeligt at have forventinger, planlægge og blive grebet af vores egne drømme om den perfekte ferie.

Vi kan aktivt gøre meget for at sætte os fri, men når det så alligevel rammer os, er det tid til kram til os selv i stedet for bebrejdelser. Jeg ved ikke med dig, men jeg har for vane at bebrejde mig selv, når jeg ender i nogle af mine gamle og uhensigtmæssige mønstre. Og det gør bare det hele værre.

Overvej om det ikke giver mere mening at møde dig selv med omsorg. Du har dine grunde til at gøre, som du gør, og det rammer helt sikkert ned i noget, som er svært og gør ondt. Som min gode veninde sagde til mig den anden dag, da jeg var røget i præstationssporet og slog mig selv i hovedet med det: Hvad er det mest kærlige, du kan sige til dig selv lige der?

Det er svært at bryde vaner. Mød dig selv kærligt. Lad mig stille spørgsmålet videre til dig, når du opdager at presset er flyttet med: Hvad er det mest kærlige, du kan sig til dig selv lige der?

Sæt din ferie fri

Jeg håber, at jeg har kunne være med til at inspirere dig med mine tips til en god ferie. At du nu bedre kan sætte din ferie fri. Ligesom du med den, kan sætte dig selv fri. Og dine nærmeste. Hvis du vil.

Jeg vil for min egen del i hvert tilfælde øve mig i at tage imod den ferie jeg får, istedet for krampagtigt at forsøge at skabe den ferie, jeg gerne vil have.

Jeg vil tage imod den ferie jeg får.

Jeg vil sætte ferien fri.

Jeg vil sætte mig selv fri.

Og når jeg falder i, vil jeg løfte mig selv op med kærlighed.

Op og ud i det fri.

God ferie

Tenna

Brug for kontakt, tryk her>>>

Tenna Malmos er privatpraktiserende psykolog og blogger på tennamalmos.dk/psykologbloggen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *