hvordan siger man undskyld
Hvordan siger man undskyld
3. september 2017
Du har været utro. Hvad gør du
Du har været utro, Hvad gør du
17. september 2017
Show all

Utroskab – Hvorfor

utroskab - hvorfor

Utroskab ryster vores fundament. Hvad enten vi er den der er utro, eller den der er tro mod den anden. Vi har brug for igen at finde fodfæste. Og vi spørger os selv, hvorfor det skete. 

I denne uge kan du læse et af psykologiens bud på, hvad der typisk er motivet bag utroskab. 

Utroskab – hvorfor?

Jeg møder ofte mennesker, som kommer fordi de selv, eller deres partner, har været utro. Utroskab ryster os. Det sår tvivl i os. Vi spekulerer over, hvorfor det skete og hvordan vi skal forholde os til det – både følelsemæssigt og helt konkret – i vores handlinger.

Og der er selvsagt ikke noget enkelt svar på det. Forklaringsgrundende kan variere i det uendelig, ligesom det vi har brug for at gøre bagefter kan. Det kan være vældigt givtigt og personlighedsforandrende at gå på opdagelse i, og blive klogere på, ens egne følelser, bevæggrunde og specifikke historie. Vi har alle vores egen grund til, at vi gør, som vi gør.

Når det er sagt, så er vi mennesker også mere ens, end vi er forskellige, og det er muligt at give et groft oprids over det gennerelle billede af, hvorfor vi er utro.

Det gennerelle billlede – hvorfor er vi utro

Utroskab ser desværre ud til at være forholdsvis almindeligt forekommende på tværs af landegrænser, socioøkonomiske vilkår og køn.

Men hvad er det, der motiverer mennesker til utroskab? Det satte to amerikanske psykologer sig for at gøre os klogere på tilbage i 2006. De fandt 120 yngre kærester og ægtefolk, der alle havde været deres partner utro en eller flere gange, og spurgte dem om, hvad der havde været grunden til utroskabet. Selvom svarene varierede og nogle havde flere motiver, så lykkedes det alligevel forskerne at koge svarene ned til fire årsager eller motiver for utroskab.

 • Utilfredshed i parforholdet generelt
  Udsagn som fx.: Jeg var ikke længere forelsket i min partner. Jeg ønskede at afslutte parforholdet. Jeg var ikke sikker på, at min partner var den rigtige for mig.
 • Utilfredshed med partnerens engagement i forholdet
  Udsagn som fx.: Jeg følte mig ignoreret af min partner. Min partner trak sig følelsesmæssigt. Min partner tilbragte ikke nok tid sammen med mig.
 • Højere sexlyst end hvad man fik tilfredsstillet i forholdet
  Udsagn som fx.: Jeg havde behov for flere seksuelle partnere. Jeg ønskede hyppigere sex, end min faste partner, der ikke havde ikke tilstrækkelig interesse i sex.
 • Vrede mod partneren, hvor utroskabet var motiveret af et ønske om hævn
  Udsagn som fx.: Jeg ønskede, at ramme min partner hårdt for noget, han/hun havde gjort. Min partner havde været utro mod mig, og jeg vil bare gøre gengæld.

Hvad med dig

Har du også været utro? Genkender du dig selv i det ovenstående? Det kan være en følelsesmæssig rodebutik, når man er utro. Fyldt med blandende følelser og tvivl. Hvad er mon din grund?  Og hvordan har du det med det? Er det første gang, eller har du gjort det før? Hvor stiller det dig nu?

Eller er det din partner, som er utro? Hvorfor tror du han eller hun gør det? Hvilke følelser vækker det hos dig? Kan du tilgive det? Vil du? Og hvordan påvirker det jeres forhold nu og fremover?

Det er almindelig, at blive overvældet i kølvandet på utroskab. Det er så mange spørgsmål vi stiller os selv og hinanden. Vores fundament er blevet rystet. Hvad enten vi er den der er utro, eller den der er tro mod den anden. Vi har brug for igen at finde fodfæste. Vi har brug for at finde ud af, hvad vi vil.

I næste uge skriver jeg lidt om, hvad forskningen peger på at der typisk sker, når utroskab kommer frem i lyset, og hvilken betydningen det har om partneren selv opdager utroskabet, eller får det fortalt.

KH Tenna

Kontakt mig her

I disse uger har jeg fokus på temaet kærlighed. Læs mit blogindlæg om at sige undskyld, uden men eller bliv klogere på, hvorfor vi vælger og bliver sammen med den partner vi gør i indlægget Tilknytning og parforhold. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om indlægget  Størst af alt er kærlighed Eller dyk ned i nogle af de andre temaer om psykologi og det at være menneske. Læs fx temaet om Selvværd

Vil du læse hele undersøgelsen, jeg her refererer til: Barta, W. D. & Kiene, S. M. (2006).
Motivations for infidelity in heterosexual dating couples:
The role of gender, personality differences and sociosexual orientation.
Journal of Social and Personal Relationships, 22 (3). 339-360.

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.