Du har været utro. Hvad gør du
Du har været utro, Hvad gør du
17. september 2017
tal om døden - del sorgen
Tal om Døden – Del Sorgen
1. oktober 2017
Vis alle

Venskaber

venskaber

Med venner kommer vi steder hen, vi ikke var kommet alene. Det udvikler os. Vi lærer os selv at kende. Lige som vi kommer tæt på den anden. Venskabet står uden for matematikkens love – her bliver 1 + 1 til meget mere end 2.

Venskaber

Kærligheden kan opstå mange steder – ikke kun i parforholdet og i familien. Kærligheden strækker sig længere end det. Kærligheden strækker sig helt ind i dine venskaber.
I dag handler PsykologBloggen om den kærlighed, der opstår mellem venner.

Hvad er venskabet

Med venner kommer vi steder hen, vi ikke var kommet alene. Det udvikler os. Vi lærer os selv at kende. Lige som vi kommer tæt på den anden. Mens brylluppet pr tradition handler om at forene, så giver venskabet større plads til forskellighed.
I venskabet bliver vi til noget i forhold til hinanden. Der opstår noget  – noget godt. Noget som ikke var der før. Venskabet står uden for matematikkens love – her bliver 1 + 1 til meget mere end 2.
Når livet tager en uventet drejning, når uheldet rammer og det brænder på, så kan venskabet blive vores redningsplanke. Hvis vi tør række ud. Hvis vi tør tage imod. Hvis vi tør invistere, det der kræves. Venskabet består af  lige dele tillid, åbenhed og respekt.

I venskabet deler man glæder og sorger. Man deler hverdagen. Både når den er grå og ensformig, og når den er fyld med overraskelser. Man støtter hinanden, bygger hinanden op. Man griner sammen, glædes sammen og får nye oplevelser sammen.

Venskabet under pres

Jeg ser, at det dybe og nære venskab er under press i disse år. På en eller anden måde, er der bare ikke plads til det hele med arbejde, familie, studier, sociale medier og samtidens evige præstationspres. Vi når simpelthen ikke at ses med dem, vi holder af. Ikke sådan rigtigt. Det er ikke noget vi gør med vilje, det sker bare, fordi tiden og overskuddet løber fra os.
Jeg ser, hvordan vi mennesker søger det dybe – mangler der nære. Ensomhed er et gentagende tema. Vi savner kontakt. Vi savner gensidighed. Vi savner et fællesskab. Vi savner det dybe og forpligtende venskab, hvor vi kan regne med hinanden.
Og jeg tror, at vi har brug for det som mennesker. Vi har brug for at føle os forbundet til andre end vores ægtefælle eller familie. Vi har brug for den særlige kærlighed, der opstår mellem venner. Vi har brug for hinanden.

Giv venskabet plads

Måske er det på tide at stoppe op og tage et aktivt valg. For de fleste af os. Tiden løber, og den er fyldt til bristepunktet.

Det er på tide at vi spørger os selv, om det behøver være sådan. Behøver vi have så travlt, at tiden og overskuddet til nærhed forsvinder? Hvad er det for et samfund, vi har bygget op omkring os, hvor venskabet får så svære kår?

Kan vi priotere anderledes, så der bliver mere plads til det, der giver livet værdi? – Så der bliver mere plads til kærligheden. Både den der vokser i tosomheden, i familien og mellem venner.

Livet er dit. Hvad vælger du?

I disse uger har jeg fokus på temaet kærlighed. Læs mere om tilknytning og parforholdutroskab, eller hvordan du sige helhjertet undskyld. Har du brug for opløftning, vil du måske synes om blogindlægget  Størst af alt er kærlighedEller dyk ned i nogle af de andre temaer om psykologi og det at være menneske.

Kh Tenna

Kontakt mig her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *